Utrecht,
30
januari
2017
|
21:55
Europe/Brussels

Treinschoonmaker Danny voor één dag conducteur

Een langgekoesterde wens van Maastrichtenaar Danny Jalhay kwam vandaag uit. Voor één dag mocht hij mee de trein op als conducteur: een bedankje van NS nadat Danny in december vorig jaar werd uitgeroepen tot Schoonmaker van het Jaar. In het dagelijks leven werkt Danny namelijk als treinschoonmaker bij Hago Rail Services, dat alle treinen van NS schoonmaakt. 

Na zijn overwinning zei Danny dat NS hem blij kon maken door een dagje mee te mogen lopen met een echte conducteur. Uiteraard werd dat geregeld. ,,Ik heb altijd conducteur willen worden'', zegt Danny. ,,Ik vind treinen prachtig. Ik ken alle materieeltypen, stelnummers en aandrijvingen uit mijn hoofd. Mijn collega's noemen me ook wel eens gekscherend de wandelende Wikipedia.''

,,Zodra ik kan, stap ik op de trein. Of ik ga ze spotten. Een dagje conducteur zijn, vind ik geweldig. Het contact met de reizigers, het controleren van de vervoersbewijzen, het reizen… top!''

Fluitoverdracht

Danny’s avontuur startte vandaag om 9:30 uur in zijn woonplaats Maastricht waar hoofdconducteur Matt Backus hem opwachtte voor de zogeheten fluitoverdracht. Om 9:55 uur was het dan zover en blies Danny voor 'het echie’ voor vertrek richting Utrecht. Cameraploegen van de regionale zender L1 en Hart van Nederland filmden Danny's tijdelijke baan.

Speciaal voor de gelegenheid had Danny nieuwe schoenen gekocht. ,,Ik heb ze wel even ingelopen. Maar goed ook, want ik ga heel wat meters afleggen'', glundert hij.