Utrecht,
28
februari
2023
|
10:56
Europe/Brussels

Twee ingangen station Lelystad Centrum sluiten om veiligheid te verbeteren

NS en ProRail sluiten per 7 maart twee afgelegen ingangen van station Lelystad Centrum. De andere vier ingangen blijven gewoon in gebruik. Het gaat hierbij om de ingangen in de onderdoorgang, gelegen aan de Visarenddreef, die door reizigers weinig worden gebruikt, maar waar wel veel overlast uit voorkomt. Overlastgevers en reizigers zonder geldig vervoerbewijs maken veel misbruik van deze afgelegen ingangen, wat vervolgens te vaak aanleiding is voor verbale of fysieke agressie in de trein of op het station. Door het afsluiten van de twee ingangen, willen NS en ProRail deze incidenten voorkomen en het veiligheidsgevoel van reizigers en collega’s verbeteren. 

Veiligheid voor reizigers en medewerkers staat voor beide partijen voorop. Dit geldt in de treinen, maar ook op of rondom het station. Reizen zonder geldig vervoerbewijs is een van de grootste aanleidingen voor verbale en fysieke agressie in de trein. Het tegengaan van onbetaald reizen is daarom van groot belang. Na de sluiting maken alle reizigers gebruik van de vier ingangen waar meer sociale controle en toezicht is. Al eerder werden maatregelen getroffen, zoals het uitvoeren van gerichte controleacties en het uitbreiden van cameratoezicht. Daarnaast sloten NS en ProRail de toegangspoortjes in de onderdoorgang een aantal maanden als proef. Dit bleek succesvol: het aantal incidenten halveerde. Na het heropenen van de poortjes zagen we het aantal incidenten weer stijgen.

De gemeente Lelystad en de politie steunen de maatregel vanuit de gezamenlijke ambitie om de veiligheid op het station en stationsgebied van Lelystad te bevorderen. Vorig jaar sloten NS en ProRail ook een ingang van station Nijmegen als maatregel om de sociale veiligheid te verbeteren. De sluiting gaat in per 7 maart 2023. Er is geen intentie om de ingangen in de toekomst opnieuw te openen.