Utrecht,
01
juni
2023
|
15:32
Europe/Brussels

Twee weken lang werkzaamheden spoor bij Hoogeveen

Samenvatting

Van 8 tot en met 21 juni werkt ProRail aan het spoor bij Hoogeveen. In deze periode is er daardoor geen treinverkeer mogelijk tussen Meppel en Assen. Reizigers die in deze periode rechtstreeks met de trein van Zwolle naar Groningen of van Groningen naar Zwolle willen reizen, wordt geadviseerd via Leeuwarden te reizen. NS zet extra Intercity’s in tijdens de spits tussen Zwolle en Leeuwarden. Tussen Meppel, Hoogeveen, Beilen en Assen rijden er bussen, ook rijden er snelbussen tussen Zwolle en Assen. Reizigers wordt geadviseerd voor vertrek de Reisplanner te checken en rekening te houden met extra reistijd die kan oplopen tot 45 minuten.

Extra maatregelen voor reizigers

Vanwege de overlast die vorig jaar ontstond voor reizigers door een tekort aan bussen, zijn er dit jaar extra maatregelen genomen door NS en Arriva om de overlast voor reizigers zo veel mogelijk te beperken. Tijdens de werkzaamheden rijden er van maandag tot en met donderdag in de spits extra Intercity’s tussen Zwolle en Leeuwarden. Reizigers die via Leeuwarden van Zwolle naar Groningen of van Groningen naar Zwolle reizen hoeven in Leeuwarden niet uit te checken bij NS en in te checken bij Arriva, in Groningen check je in bij NS. Reizigers die een van de tussengelegen stations tussen Leeuwarden en Groningen als eindbestemming hebben, moeten op station Leeuwarden wel uitchecken bij NS en inchecken bij Arriva (ook vanaf Groningen inchecken bij Arriva). Tussen Leeuwarden en Groningen zet Arriva extra lange treinen in.

Reizigers wordt geadviseerd voor vertrek de reisplanner te checken. De extra reistijd is verwerkt in de Reisplanner.

Advies voor reizigers van:

·        Groningen naar Zwolle en v.v.: reis met de trein van Zwolle via Leeuwarden naar Groningen.  In- en uitchecken op station Leeuwarden hoeft niet. Vanaf Groningen naar Zwolle check je op station Groningen in bij NS in (in plaats van bij Arriva). NS zet extra treinen in: er rijdt in de spits 4 x per uur een Intercity van Zwolle naar Leeuwarden in plaats van 2 x per uur.

·        Groningen of Zwolle naar Hoogeveen, Beilen en Assen en v.v.: NS zet bussen in die op deze stations stoppen. Ook rijden er snelbussen tussen Zwolle en Assen. De Sprinter tussen Groningen en Assen blijft rijden.

·        Bestemming stations tussen Leeuwarden en Groningen: reis met de trein via Leeuwarden of Groningen naar je eindbestemming. Check op station Leeuwarden uit bij NS en in bij Arriva (zoals gebruikelijk). 

Als gevolg van de werkzaamheden rijden er van 12 tot 21 juni ook goederentreinen en NS-treinen via Leeuwarden naar Groningen. Omdat er deels enkel spoor is tussen Leeuwarden en Groningen worden er op dat spoor een aantal Arriva-treinritten opgeheven buiten de spitsuren.

Werkzaamheden ProRail aan de boog in het spoor bij Hoogeveen

Het spoor bij Hoogeveen ligt in een bocht en daarom moeten treinen daar nu afremmen tot 80 kilometer per uur. Door verlegging van het spoor kunnen treinen straks op snelheid blijven rijden wat zorgt voor een kortere reistijd voor Intercity’s tussen Zwolle en Groningen en de Sprinter van Groningen naar Zwolle.

In 2022 startte ProRail met de werkzaamheden aan het project Spoorboog Hoogeveen. Als gevolg van materiaaltekort door corona en de oorlog in Oekraïne moesten de werkzaamheden toen uitgesteld worden. Tussen 8 en 22 juni 2023 worden de werkzaamheden afgerond.