Utrecht,
06
februari
2023
|
15:37
Europe/Brussels

Tweede leven voor NS-materiaal in Rotterdamse Upcycle shop

De NS Upcycle shop is al jaren een hit, daarom gebruiken we hem graag weer. Vanaf maandag 6 februari is het de week van de circulaire economie in Nederland. Daarom openen we in deze week, van maandag 6 tot en met zaterdag 11 februari, op station Rotterdam Centraal de NS Upcyle Shop met allerlei upcycle producten van hergebruikt NS-materiaal en collector-items uit treinen. Bij NS geven wij materialen graag een tweede leven. Iets wat overbodig is geworden, zoals oude bekleding van een treinstof, kan heel goed gebruikt worden voor een mooie stevige en hippe laptoptas, etuis of espadrilles. En een 45 jaar oude trein-omroepspeaker krijgt weer een nieuwe bestemming als hippe bluetooth thuiskamer speaker. En zelfs oude OV-fietsbinnenbanden krijgen weer een nieuwe leven als reistas.

"Upcyclespecialist" VerdraaidGoed maakt bijvoorbeeld dienstblaadjes, onderzetters en spoorblokken van oude gele informatieborden van stations. Bij upcycling krijgt gebruikt materiaal een compleet nieuwe functie. En ook het broedstation gemaakt van oude gele informatieborden van Marian Dessing pronkt in steeds meer tuinen.  

De creatieve ondernemer OML – Ontwerp Met Liefde – zag een mooie toepassing voor treinstoffen en zo werden de trein-espadrilles geboren. De espadrilles zijn geproduceerd in Nederland en met de hand gemaakt. Er zijn ook NS sneakers te koop en sinds kort ook treinstofsloffen met vegan wol. Ook vind je dit jaar weer de rugtassen, etuis en laptoptassen van Fraenck in de Upclye Shop. Deze zijn gemaakt van oude treinstoffen, gecombineerd met oude NS-overalls.  

Wie nog op zoek is naar een duurzaam cadeautje voor een ander of voor zichzelf, bijvoorbeeld een nieuwe toilettas, reistas, jashaak, kan deze week terecht bij de Upcylce shop op station Rotterdam Centraal. De winkel op station Rotterdam Centraal is geopend van maandag van 15.00-20.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 08.00-20.00 uur en zaterdag van 10.00-18.00 uur. 

Afval bestaat niet, daar geloven we in bij NS. Wij willen graag zoveel mogelijk oude materialen van stations, treinen en werkplaatsen een nieuwe bestemming geven. Bij de modernisering van een trein wordt 99% circulair verwerkt, 86% van alle materialen wordt op nieuw geplaatst in de trein en 13% krijgt een tweede leven buiten de trein. We werken samen met verschillende duurzame ondernemers om van deze oude treinonderdelen, zoals treinvloeren en instaptredes, weer nieuwe producten e te maken.   

Mocht het je niet lukken om langs te komen op Rotterdam Centraal, wees niet getreurd via  ns.nl/upcycle  kun je het hele NS Upcycle sortiment vinden en bestellen.