Utrecht,
18
juli
2023
|
15:00
Europe/Brussels

Uitkomst onderzoek: aanrijding Maarn was noodlottig ongeval

Op zondagavond 12 maart kwam onze collega-machinist om het leven door een aanrijding bij Maarn. Uit onderzoek blijkt dat onze collega de trein net voorbij Maarn stilzette en de cabine verliet. Een tegemoetkomende trein reed onze machinist vervolgens aan. Het is afschuwelijk voor de nabestaanden en heeft op alle collega’s diepe indruk gemaakt. NS deed samen met ProRail onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) verrichtte in samenwerking met de politie onderzoek. Uit beide onderzoeken blijkt dat er geen aanleiding is gevonden waarom onze collega-machinist de trein stopte en verliet. Aangezien er geen oorzaak gevonden is, wordt uitgegaan van een noodlottig ongeval. 

Het onderzoek van NS en ProRail bestond uit een technisch gedeelte zoals het uitlezen en analyseren van gegevens van de trein en omstandigheden op het spoor, het uitkijken van camerabeelden en het beluisteren van telefoongegevens. Ook spraken NS-onderzoekers met betrokkenen en getuigen om een compleet beeld te krijgen van de situatie en omstandigheden van onze machinist. 

Meerdere scenario's onderzocht 
NS en ProRail onderzochten vier scenario’s: 
1. een probleem met de trein;
2. een infrastructurele aanleiding;
3. een mens/dier/object op of te dicht bij het spoor; 
4. een medische/fysieke/mentale aanleiding bij onze machinist. 

Uit het onderzoek blijkt dat de trein volgens de geplande dienstregeling reed en geen technische mankementen had. Ook werkte alle benodigde communicatiesystemen. Er was geen infrastructurele aanleiding (zoals een rood sein) om de trein te stoppen. Daarnaast zijn er nabij de trein geen mensen, dieren of objecten gevonden die zich in of te dicht bij het spoor bevonden. Tot slot, is een fysieke, medische of mentale aanleiding onderzocht, maar niet aannemelijk bevonden. Het onderzoek kan geen antwoord geven op de vraag waarom onze machinist de trein heeft stilgezet en de cabine verliet. De conclusie is dat het een noodlottig ongeval betreft.

Opvang voor collega's en reizigers
Aan boord van de twee treinen waren in totaal circa 350 reizigers. De hulpdiensten waren ter plaatse en hebben reizigers na het ongeval opgevangen. Voor collega’s is nazorg georganiseerd. Iedereen die daar behoefte aan heeft, kan contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland.