Utrecht,
18
januari
2018
|
23:00
Europe/Brussels

Vrijdag 8:30 uur: Nagenoeg normale dienstregeling na storm (laatste update)

Vrijdag 8:30 uur: Nagenoeg normale dienstregeling na storm (laatste update)

Vandaag start NS met nagenoeg een normale dienstregeling. Op sommige trajecten vinden nog herstelwerkzaamheden plaats na de storm. We adviseren reizigers daarom om kort voor vertrek de Reisplanner te raadplegen. 

Gisteravond was de verwachting dat ongeveer negen van de tien treinen vanmorgen weer zouden rijden en dat is gelukt. Honderden collega's van NS en ProRail hebben de hele nacht doorgewerkt om omgewaaide bomen te verwijderen, kapotte bovenleidingen en andere schade als gevolg van de hevige storm van gisteren te repareren en alles weer in gereedheid te brengen voor vandaag. Op een groot aantal plaatsen is dat gelukt. Op enkele trajecten wordt op dit moment nog gewerkt, zoals tussen Leiden en Schiphol en op de trajecten Arnhem-Zutphen, Eindhoven-Weert en Tiel-Geldermalsen. Reizigers op deze trajecten moeten rekening houden met een omreisadvies of inzet van bussen. We verwachten dat ook deze problemen in de loop van de ochtend grotendeels verholpen zullen zijn.

Hiermee eindigt de berichtgeving over de storm van donderdag 18 januari.

Update 22:30 uur Op steeds meer trajecten treinverkeer

We gaan op steeds meer trajecten treinen rijden. We verwachten dat iedereen vandaag op zijn bestemming kan komen. Voor sommige reizigers betekent dit langere reistijd, extra overstappen of omreizen. Vannacht rijden we bussen in plaats van nachtnettreinen.

Vanwege de vele last-minute wijzigingen is de informatie in de reisplanner niet volledig. Let op de stations op de omroepberichten.

Morgen verwacht NS nagenoeg een normale dienstregeling te kunnen rijden. Op sommige trajecten moeten reizigers rekening houden met kortere treinen of inzet van bussen vanwege herstelwerkzaamheden. NS adviseert reizigers morgen kort voor vertrek de Reisplanner te raadplegen.

Update 21:15 Het wordt rustiger op de stations

Reizigers lijken gehoor te hebben gegeven aan de oproep om alternatief vervoer te zoeken. Daarnaast begint het treinverkeer langzaam op gang te komen. Wij gaan alles doen om onze reizigers op plaats van bestemming te krijgen maar dat gaat nog wel even duren. Daarom adviseren wij reizigers nog steeds om te kijken of zij ook op een andere manier op hun bestemming kunnen komen. Wij gaan er van uit dat er geen opvangvoorzieningen geregeld hoeven te worden.

Update 20:15 uur - Treinverkeer komt langzaam op gang

Als gevolg van de storm is er nog steeds veel schade aan spoor, bovenleidingen en stations die hersteld moet worden. Hierdoor is er vanavond beperkt treinverkeer mogelijk.

We adviseren reizigers nog steeds om te kijken naar alternatieven voor de trein om naar hun bestemming te reizen. Vanwege de vele last-minute wijzigingen is de informatie in de reisplanner niet volledig. Let op de stations op de omroepberichten.

Reizigers moeten er rekening mee houden dat de nasleep van de storm ook morgen merkbaar zal zijn. NS adviseert reizigers de berichtgeving op NS.nl goed in de gaten te houden.

Update 17:00 uur Advies aan reizigers: zoek alternatief voor de trein

Als gevolg van de zware storm die over Nederland raasde hebben NS en ProRail vanochtend het treinverkeer gestaakt. De storm heeft veel schade aan spoor, bovenleidingen en stations veroorzaakt die hersteld moet worden, voordat er weer treinen kunnen rijden. Het gevolg is dat er vanavond hooguit enkele treinen kunnen rijden. Wij betreuren deze situatie zeer. We adviseren reizigers om te kijken naar alternatieven voor de trein om naar hun bestemming te reizen.

De informatie in de reisplanner is niet verder dan een half uur vooruit betrouwbaar. Reizigers moeten er rekening mee houden dat de nasleep van de storm ook morgen merkbaar zal zijn. NS adviseert reizigers de berichtgeving op NS.nl goed in de gaten te houden. 

Update 14:50 uur Voorlopig geen treinverkeer na zware storm

Als gevolg van de zware storm die over Nederland raasde, heeft NS vanochtend het treinverkeer gestaakt. De storm heeft veel schade aan spoor en bovenleidingen veroorzaakt. Er zijn bomen en andere voorwerpen op het spoor terechtgekomen. Ook op verschillende stations is sprake van stormschade. Het treinverkeer ligt hierdoor voorlopig helemaal stil. Het is nu nog niet mogelijk om aan te geven waar en wanneer er treinen zullen rijden.

Op dit moment brengt ProRail in kaart waar en hoe ernstig de ontstane schade is en wat er moet gebeuren om deze te herstellen. Op basis hiervan wordt bekeken waar en vanaf wanneer er treinverkeer mogelijk is.

De informatie in de reisplanner is op dit moment niet up to date. Reizigers moeten er rekening mee houden dat het herstel ook na de storm enige tijd zal duren. NS adviseert reizigers de berichtgeving op NS.nl goed in de gaten te houden

Update 21:15 Het wordt rustiger op de stations.

Reizigers lijken gehoor te hebben gegeven aan de oproep om alternatief vervoer te zoeken. Daarnaast begint het treinverkeer langzaam op gang te komen. Wij gaan alles doen om onze reizigers op plaats van bestemming te krijgen maar dat gaat nog wel even duren. Daarom adviseren wij reizigers nog steeds om te kijken of zij ook op een andere manier op hun bestemming kunnen komen. Wij gaan er van uit dat er geen opvangvoorzieningen geregeld hoeven te worden.

Update 12:20 uur NS treinverkeer gestaakt vanwege zware storm

In verband met de gevolgen van de zware storm die over Nederland raast heeft NS sinds 11:00 uur vanochtend het treinverkeer gestaakt.

De storm heeft veel schade aan spoor en bovenleidingen veroorzaakt. Er zijn bomen en andere voorwerpen op het spoor terechtgekomen. Ook op verschillende stations is sprake van stormschade. Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren voor reizigers en medewerkers.

Reizigers moeten er rekening mee houden dat door de gevolgen van de storm het herstel ook na de storm enige tijd kan duren.

ProRail en NS houden de situatie nauwlettend in de gaten. Er wordt hard gewerkt om, zodra de weerssituatie dit toelaat, het treinverkeer weer veilig op te kunnen starten. Het is nu echter onmogelijk om aan te geven wanneer dit zal zijn en welke treinen zullen rijden. NS adviseert reizigers de berichtgeving op NS.nl goed in de gaten te houden. De informatie in de reisplanner is op dit moment niet up to date.

Update 11:00 uur NS staakt treinverkeer vanwege zware storm

Momenteel raast een storm met orkaankracht over ons land. Dit zorgt voor veel storingen en schade aan spoor en bovenleidingen. Er komen bomen en andere voorwerpen op het spoor en op treinen terecht. Ook op verschillende stations hebben we te maken met stormschade. Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren voor reizigers en medewerkers.

Om deze reden zijn ProRail en NS genoodzaakt nu de dienstregeling te staken.ProRail en NS houden met behulp van weerbureaus de weerssituatie nauwlettend in de gaten. Zodra het kan wordt stormschade hersteld. Reizigers moeten er rekening mee houden dat door het grote aantal storingen herstel ook na de storm even kan duren en dat er beperkingen in het treinverkeer zijn. NS adviseert reizigers de berichtgeving goed in de gaten te houden. 

OORSPRONKELIJK BERICHT: 
Voor NS en ProRail is het belangrijk dat reizigers zo veilig en betrouwbaar mogelijk kunnen reizen met de trein, ook als het slecht weer is. Omdat voor morgen, donderdag 18 januari, zware storm wordt voorspeld, nemen we het zekere voor het onzekere en passen we de dienstregeling aan.

Er rijden morgen minder treinen dan op een gewone werkdag. Op de meeste plekken in Nederland rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier of elke tien minuten. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor, zoals omgewaaide bomen of voorwerpen die door wind in de bovenleiding waaien, te verhelpen. Op de HSL ten zuiden van Rotterdam rijden in verband met de verwachte zware storm geen treinen. Reizigers tussen de zuidelijke Randstad en Noord-Brabant reizen om via Dordrecht.

ProRail houdt extra storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om problemen op te lossen. NS zet extra medewerkers in op stations om reizigers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Ondanks de aangepaste dienstregeling en de extra maatregelen kunnen reizigers nog steeds hinder ondervinden van het weer. NS en ProRail werken er hard aan om de gevolgen hiervan zo beperkt mogelijk te houden en eventuele verstoringen zo snel mogelijk te verhelpen.

Wij raden reizigers aan om vlak voor de reis de reisplanner te raadplegen en vooral in de spits rekening te houden met extra drukte en een langere reistijd.