Utrecht,
02
december
2016
|
12:01
Europe/Brussels

Utrecht Centraal klaar voor feestelijke opening op 7 december

Na 6 jaar intensief verbouwen met de winkel open is station Utrecht Centraal klaar voor de toekomst en geschikt voor een groei naar 100 miljoen reizigers per jaar. Op woensdag 7 december geven we het station op feestelijke wijze 'terug' aan reizigers en inwoners van de stad. We vieren de opening met een gevarieerd programma. Zo kunnen reizigers een yogales volgen, trouwen voor een dag in een echte trouwjurk, sluier of hoed, speeddaten bij het meetingpoint, reizen met een reismaatje, samen naar de film of muziek maken bij de piano. Om 15.30 uur is de de officiële openingshandeling. Onder begeleiding van Utrechter Joris Linssen openen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, gemeente Utrecht, NS en ProRail het station, samen met de reizigers.

Spoorhart van Nederland, met aandacht voor ontmoeting

Utrecht Centraal is hét openbaar vervoerknooppunt van Nederland met dagelijks 280.000 reizigers, meer dan op de drukste dagen op Schiphol. Per dag komen er meer dan 1500 treinen langs. Het nieuwe en vergrote station biedt ruimte voor een groei naar 100 miljoen reizigers per jaar. Rondom het station zijn de sporen volledig ontknoopt en vernieuwd, zodat er ruimte is voor meer treinen, die sneller het station in- en uitrijden. Hierdoor wordt 'spoorboekloos' reizen in de toekomst mogelijk gemaakt.

Het nieuwe station biedt reizigers en inwoners volop mogelijkheden om naast de snelle koffie, krant en croissant ook een cadeautje te kopen en even ergens te zitten en wat te eten en drinken. Daarnaast is er op de verdieping volop ruimte om buiten de hectiek van de hal af te spreken of te werken. Daarmee is het station nog meer een ontmoetingsplek geworden.

Vergroot centrum van Utrecht

Het vernieuwde station staat symbool voor de groei en vernieuwing van het centrum van de stad. Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland, met 400.000 inwoners in 2030. In het hart van de stad wordt dan ook gebouwd voor de toekomst, met nieuwe kantoren, woningen, winkels en horeca. Dit nieuwe centrumgebied (het Beurskwartier) wordt hoogstedelijk en tegelijk levendig en voor Utrechters en bezoekers prettig om te wonen, te werken en uit te gaan. Veilig, duurzaam en gezond, met groen en water. Het vergrote centrum is nauw verbonden met de historische binnenstad. Er komen daarvoor nieuwe verbindingen zoals de nieuwe entrees van het station, de wandelpromenade langs de stationshal en de Moreelsebrug. Er worden ook verbindingen hersteld zoals met het terugbrengen van water in de Singel. In het station zijn uiteindelijk trein, tram bus en fiets onder één dak te vinden. Zo wordt het steeds aantrekkelijker om in Utrecht het openbaar vervoer en de fiets te nemen. Daarom komt hier ook de grootste fietsenstalling ter wereld.

Het openingsprogramma op 7 december

Het programma op woensdag 7 december begint om 06.30 uur en duurt tot 22.00 uur. De officiële openingshandeling is om 15.30 uur in de stationshal aan de Jaarbeurszijde en wordt verricht door staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, samen met wethouder Victor Everhardt, president-directeur Pier Eringa van ProRail en president-directeur Roger van Boxtel van NS.

Het volledige programma is te vinden op www.cu2030.nl/oputrechtcentraal