Utrecht,
15
juni
2022
|
16:55
Europe/Brussels

Utrecht laatste halte Hoofdreiscoupé

De Hoofdreiscoupé komt aan op zijn laatste locatie en daarmee zit de tournee er bijna op. De bewoners van woonzorglocatie Careyn Rosendael in Utrecht vieren vandaag dat de Hoofdreiscoupé is aangekomen. De nagebouwde treincoupé bezocht het afgelopen jaar al 11 andere verpleeghuizen door het hele land. De treincoupé is speciaal ontwikkeld voor bewoners met dementie in verpleeghuizen. Want ook al komen zij niet meer op het station, zij blijven onze reizigers. Met de Hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS mensen met dementie de mogelijkheid geven om fijne herinneringen op te halen en contact te maken.

Op zoek naar eindbestemming
Een jaar lang tourde de Hoofdreiscoupé door heel Nederland. De tour van de Hoofdreiscoupé begon in Haarlem en na een jaar reizen komt hij aan in Utrecht. In elke provincie bleef de coupé een maand lang staan. Aangezien Careyn Rosendael de laatste locatie is, zijn we op zoek naar een eindbestemming voor de Hoofdreiscoupé. Alzheimer Nederland en NS doneren de Hoofdreiscoupé aan één verpleeghuis. Houd begin juli de Facebookpagina van Alzheimer Nederland in de gaten en misschien komt de Hoofdreiscoupé wel in jouw verpleeghuis te staan.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS
Collega’s van NS komen tijdens het werk steeds vaker in aanraking met reizigers met dementie. Daarom startte onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Samen dementievriendelijk ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren gaan. De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service collega’s van NS. Met de Hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS opnieuw aandacht vragen voor deze training.

Dementie in Nederland
In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op het leven van de persoon met dementie, maar ook op dat van zijn of haar naasten.