Utrecht,
29
augustus
2023
|
09:01
Europe/Brussels

Vakantie voorbij: langere treinen en 'druktepoppetjes' voor rustigere trein

In september gaat traditiegetrouw het forensenseizoen weer van start; reizigers zijn terug van vakantie en studenten gaan weer studeren. NS neemt maatregelen om de hinder van drukte te beperken. Vanaf 4 september zetten we op vrijwel alle trajecten langere treinen in. Tussen Breda en Rotterdam gaan in de spits extra Intercity direct treinen rijden. Op Station Breda gaan real-life ‘druktepoppetjes’ maandag reizigers helpen om de drukte te vermijden. Op dinsdag staan ze op Leiden Centraal.

Na corona is reisgedrag van treinreizigers blijvend veranderd. Doordeweeks reizen structureel minder forenzen met de trein. De dinsdagen en donderdagen zijn daarentegen - zeker in de spits - relatief druk. Op vrijdag is het nu nog rustiger in de trein dan in het verleden, terwijl de reizigersaantallen in de weekenden weer op het oude niveau zijn. Kon NS voor corona het aantal reizigers en het reisgedrag goed voorspellen, nu is dat lastiger met meer onzekerheden. Het kan daarom voorkomen dat de langere treinen in september toch druk zijn. 

druktepoppetjes Leiden

Druktepoppetjes
NS raadt reizigers aan om vooraf in de NS-app naar de ‘druktepoppetjes’ te kijken. Die geven met een groene, oranje of rode kleur aan of het een rustige trein is of juist niet. Het helpt reizigers een om een rustige trein te kiezen en de drukte te vermijden. “In Breda is het druk in de treinen van 7:26 uur en 7:53 uur naar Rotterdam. Daar komt nu om 07:45 uur een trein tussen", zegt Thijs van Daalen, specialist dienstregeling. "Reizigers die iets eerder of later kunnen, hebben zo een rustigere trein.” 

Leiden Centraal behoort tot de drukste knooppunten van Nederland. “Daar zien we op dat de trein van 08:55 uur erg druk is richting Rotterdam, terwijl er tien minuten later nog volop plek is.” Met de real-life ‘druktepoppetjes’ worden reizigers gewezen op rustigere alternatieven. “Het helpt ook om de Meldingen aan te zetten in de NS-app. Dan krijg je vooraf van NS bericht of je trein druk of vertraagd is. ”

download

Met ingang van december gaat NS de dienstregeling verder uitbreiden. Zie alle details daarover hier.