Utrecht,
09
januari
2024
|
08:12
Europe/Brussels

Vakbonden en NS bereiken cao-onderhandelingsresultaat

FNV, VVMC, CNV, VHS en NS zijn het eens geworden over nieuwe cao-afspraken. De partijen hebben in de vroege ochtend van 9 januari een zogenoemd onderhandelingsresultaat bereikt. De vakbonden gaan de afspraken voorleggen aan hun leden. Als zij akkoord zijn, dan treedt de cao met terugwerkende kracht in werking per 1 januari 2024.

De belangrijkste onderwerpen van het onderhandelingsresultaat zijn: een looptijd van 1 jaar en 2 maanden. Een loonstijging van 4% per 1 januari 2024, met een bodem van 240 euro bruto. Door die bodem komt de gemiddelde loonsverhoging op 6,6%. Verder worden in de cao zware beroepen erkend, zijn er afspraken gemaakt over een vrijstelling voor nachtwerk vanaf 63 jaar en wordt de reiskostenvergoeding vereenvoudigd en verbeterd.

Een aantal belangrijke onderdelen van het onderhandelingsresultaat zijn:

  • Looptijd: De cao heeft een looptijd van 1 januari 2024 tot 1 maart 2025.
  • Loonstijging: De loonsverhoging is 4% met een bodem van 240 euro bruto per maand. Daarmee komt de gemiddelde loonsverhoging uit op 6,6%. Ook stijgt de vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten, bovenop de salarisverhoging, met 20%.
  • Zware beroepen: NS en vakbonden stellen gezamenlijk vast welke functies onder een ‘zwaar beroep’ gaan vallen.
  • Werken in de nacht: Collega’s ouder dan 63 krijgen uiterlijk per dienstregeling 2027 de mogelijkheid om vrijwillig vrijgesteld te worden van werk in de nacht.
  • Reiskosten: De reiskostenregelingen is vereenvoudigd en verbeterd; meer kilometers worden vergoed.
  • Uitzendkrachten: Uitzendkrachten die 18 maanden bij NS hebben gewerkt wordt een contract voor onbepaalde tijd aangeboden.  

De vakbonden gaan de afspraken nu voorleggen aan hun leden. Als de leden akkoord zijn, dan treedt de cao met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2024.

Het onderhandelingsresultaat is hier te downloaden.