Utrecht,
02
november
2021
|
16:53
Europe/Brussels

Van het drukste station van Nederland naar het meest afgelegen eiland op aarde

Samenvatting

Station Utrecht Centraal is een bijzonder kunstwerk rijker: Tristan Gong. Tristan Gong is een kunstwerk van Sarah van Sonsbeeck, die haar inspiratie voor het kunstwerk opdeed op Tristan da Cunha, een vulkaaneiland gelegen tussen Kaapstad en Zuid-Amerika. NS wil kunstenaars graag een podium bieden om op een laagdrempelige manier kunst te tonen aan reizigers. NS maakt deze realisatie samen met JC Art Fund, Ondernemersfonds Utrecht , Kunstcommissie van stations en ProRail mogelijk.

Tristan Gong
Kunstenaar Sarah van Sonsbeeck onderzoekt met haar werk al tien jaar het thema ‘stilte’, geïnspireerd door haar luidruchtige bovenburen. In 2016 reisde van Sonsbeeck af naar Tristan da Cunha, een vulkaaneiland midden in de Atlantische Oceaan, tussen Kaapstad en Zuid-Amerika. Daar ontdekte ze dat - vanwege het overwegend onstuimige weer - op het eiland maar een paar dagen per week gevist kan worden. Weermannen bepalen welke dagen dat zijn en luiden dan een gong in de vorm van een zuurstoffles met een hamer. De kunstenaar maakte de gong het symbool van het eiland, dat staat voor de vindingrijkheid van de eilanders en hun passie voor hergebruik.

Het kunstwerk bestaat uit één zuurstof in een stalen frame, waarvan één afkomstig van het verre Tristan, en twee bronzen kopieën. Zoals op het eiland, hoort ook bij deze flessen een hamer: de eigen hamer van de kunstenaar die ze ook twee keer in brons afgoot. Hiermee zal ook op Utrecht Centraal de gong worden geluid. Op die manier worden het drukste station van Nederland en het stille, afgelegen Tristan met elkaar verbonden. Op initiatief van de kunstenaar vinden uitwisselingen plaats tussen beide plekken, bijvoorbeeld door een brief, gedicht of een tekening. Zo reizen de inwoners van Tristan in gedachten naar Utrecht Centraal, en de reizigers bij het kunstwerk naar het verre Tristan da Cunha. NS wil het station laten aanvoelen als huiskamer, en daar hoort kunst bij. Door middel van kunst willen we het reisplezier van reizigers vergroten; het verbindt, inspireert, spreekt tot de verbeelding of laat je genieten.

Sarah van Sonsbeeck
Sarah van Sonsbeeck (1976, Utrecht) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde architectuur aan de TU Delft (MA), deed vervolgens een bachelor visuele kunst aan de Gerrit Rietveld Academie en was een van de residenten van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Haar werk was te zien op groepstentoonstellingen bij verschillende culturele instellingen en musea in Nederland, waaronder galerie Annet Gelink, Amsterdam (2017 & 2013); Boijmans van Beuningen, Rotterdam (2013); Van Abbemuseum, Eindhoven (2012); Museum Abteiberg, Mönchengladbach (2011); De Paviljoens, Almere (2009) en Stedelijk Museum, Amsterdam (2009). Centraal Museum in Utrecht kocht werk van haar aan.

Tristan Gong zal tenminste de komende 5 jaar te zien zijn op de 1e verdieping van Utrecht Centraal.