Utrecht,
24
oktober
2022
|
17:13
Europe/Brussels

Van oude NS-overall naar nieuwe laptoptas: de Upcycle Shop is er weer!

Bij NS houden wij niet van dingen weggooien. Samen met partners blazen wij oude materialen nieuw leven in, door er een nieuw product van te maken. Denk aan een etui van oude stoelbekleding, een reistas van OV-fietsbanden of dienbladen van reisinformatieborden. Dit is slechts een kleine greep uit alle spullen die in de Upcycle Shop te koop zijn. Vanaf 24 oktober is de winkel een week lang geopend op Utrecht Centraal.

Naast nieuwe producten, kunnen liefhebbers ook collectors items uit treinen kopen, zoals noodremtrekkers, koplampen en jashaken. Stichting kaNScentraal schenkt de opbrengst van deze producten aan een goed doel. Hierdoor konden vorig jaar 60 kinderen naar school via ‘Stichting Naar School in Haïti’. 

Ilse de Vos- van Eekeren, manager Circulair Ondernemen bij NS:  ‘Afval bestaat niet. Daar geloven we in bij NS. Een mooi voorbeeld is dat Freanck unieke laptoptassen maakte voor collega’s, die gemaakt zijn van overtollige treinstoffen en oude NS-overalls. Zo geven we oude materialen een tweede leven. De laptoptassen worden in het atelier van Freanck gemaakt in Arnhem door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door deze samenwerking kunnen we bijdragen aan een betere wereld.’’

Workshop ‘maak je eigen upcycle-etui’
Op de dag van de opening geeft een van de ontwerpers, Maria Ibarra van OML – Ontwerp met Liefde - , een workshop waarbij deelnemers een eigen etui mogen maken van oude treinstoffen. Hiervoor hebben we collega's en andere geïnteresseerden uitgenodigd. NS wil de deelnemers een activiteit bieden en een leuke avond bezorgen. ‘’Het geven van een workshop is een leuk initiatief waar ik heel graag aan meewerk. De deelnemers maken tijdens de workshop een etui van oude treinstoffen, die ze vervolgens ook mee naar huis mogen nemen'' , aldus Maria.

Het is inmiddels de zesde keer dat de Upcycle Shop op Utrecht Centraal te vinden is. De winkel wordt op maandag 24 oktober om 16:00 geopend. Tot en met zondag 30 oktober is de winkel dagelijks geopend van 8 uur in de ochtend tot 20 uur in de avond. De producten zijn ook online te bestellen. In de Upcycle Shop wordt elke dag een etui of laptoptas vergeven onder de bezoekers.  

NS heeft de ambitie om in 2030 circulair in te kopen, materialen maximaal te (her-) gebruiken en geen afval meer op kantoren, werkplaatsen en van treinen te hebben.