Utrecht,
08
november
2021
|
17:11
Europe/Brussels

Van prullenbak naar plantenbak: de Upcycle Shop is er weer!

Bij NS houden wij niet van dingen weggooien. Samen met partners blazen wij oude spullen nieuw leven in, door er een nieuw product van te maken. Denk aan een weekendtas van OV-fietsbanden, een bijenhotel van een krantenbak of dienbladen van reisinformatieborden. Dit is slechts een kleine greep uit alle spullen die in de Upcycle Shop te koop zijn. Vanaf 8 november is de winkel een week lang geopend op Utrecht Centraal.

NS heeft zichzelf als doel gesteld om in 2030 circulair in te kopen, materialen maximaal te (her-) gebruiken en geen afval meer op kantoren, werkplaatsen en van treinen te hebben.

Ilse de Vos- van Eekeren, manager Circulair Ondernemen bij NS: ‘’Afval bestaat niet. Wanneer treinen verouderen, knappen wij deze op. Hierbij komen materialen vrij die we niet meer in de trein kunnen hergebruiken. Treinplafondplaten en instaptredes. Daarvan worden door creatieve partners supertoffe dingen gemaakt. Zo krijgen de materialen een mooi tweede leven als treintas, meditatiekussen of bureaulamp en kan het weer jaren gebruikt worden.’’

Noodremtrekker en schommelstoel
Na 45 jaar trouwe dienst gaat de SGM, een oude Sprinter, dit jaar uit de dienstregeling. Daarom zijn er dit jaar een aantal bijzondere producten verkrijgbaar. Zo zijn er losse onderdelen uit de oude trein te koop, zoals een noodremtrekker of jashaken. Daarnaast zijn er ook een aantal upcycle producten verkrijgbaar: schommelstoelen gemaakt van oude instaptredes, omroepspeakers omgebouwd tot NSpeaker en prullenbakken die zijn omgetoverd tot plantenbakken.

Dit jaar zijn er ook een gelimiteerd aantal ‘noodboekjes’ verkrijgbaar. Het zijn notitieboekjes, gemaakt van 100% gerecycled papier met een bijzondere kaft. De kaft is namelijk gemaakt van de gele stickers waarop coronamaatregelen uitgebeeld staan. Deze stickers waren over na het stickeren op stations. Op deze manier hebben we ook de stickers een nieuwe bestemming kunnen geven.

Het is inmiddels de vijfde keer dat de Upcycle Shop op Utrecht Centraal te vinden is. De winkel wordt op maandag 8 november om 16:00 geopend. Tot en met zondag 14 november is de winkel dagelijks geopend van 8 uur in de ochtend tot 20 uur in de avond. De producten zijn ook online te bestellen.