Utrecht,
21
maart
2016
|
18:00
Europe/Brussels

Van rit naar reis

Toegangspoortjes zorgen voor veiligheid in treinen en op stations en op de meeste stations passeren reizigers slechts eenmaal een poortje; bij binnenkomst of bij het verlaten van het station. Op 12 stations is de inrichting zo dat er sprake is van een andere situatie. Reizigers passeren daar voor de overstap naar een ander perron de toegangspoortjes. Reizigers checken dus tijdens hun reis een keer extra uit en weer in. Eenmalig in- en uitchecken tijdens één reis is niet bijzonder maar bij deze 12 stations kan een extra keer uit- en inchecken voor de reiziger een ander tarief betekenen bij de voortzetting van zijn reis. Dat vindt NS ongewenst.

Wat is er aan de hand?

Wanneer een reiziger met een kortingsabonnement in het dal reist geniet hij van 40% korting. Echter wanneer deze reiziger op een van deze 12 stations wil overstappen naar een andere NS-trein dan checkt hij uit en checkt daarna weer in. Wanneer de situatie zich voordoet dat een reiziger vanuit een dalperiode naar de spits gaat (voor 1600 uur ingecheckt en een overstap tussen 1600-1830 uur) dan vervalt de korting terwijl er eigenlijk sprake is van een voortzetting van dezelfde reis.

NS bood reizigers die geconfronteerd werden met het tussentijds uit- en inchecken tot op heden een tijdelijke oplossing. Reizigers konden bij de automaat het teveel betaalde saldo van hun reis terug laten storten op hun OV-chipkaart. Een oplossing, maar een klantvriendelijkere manier zou mooier zijn. Die is er nu!

Van rit naar reis

Een reiziger die onbewust van daltarief naar voltarief gaat omdat hij de poortjes passeert om zijn reis te vervolgen mag niet benadeeld worden door de inrichting van het station. De oplossing moet klantvriendelijk zijn en geen extra handelingen vereisen van de reiziger. Daarom past NS het reisprincipe aan van rit naar reis. Voortaan is de eerste check-in bepalend voor het tarief voor de hele reis, ongeacht of een reiziger op een van deze 12 stations voor een overstap uit en in moet checken. Tevens biedt het de reiziger, met behoud van dalkorting, de mogelijkheid het binnengebied te verlaten voor een boodschap in een van de winkels buiten de poortjes.