Utrecht,
30
augustus
2021
|
14:33
Europe/Brussels

Van start met plaatsen AED's in Noord-Holland

Vanaf vandaag starten ProRail en NS met het uitbreiden van AED's in Noord-Holland. De aftrap is op station Wormerveer, hier is nu een nieuwe AED beschikbaar. De komende acht maanden plaatsen NS en ProRail AED’s op alle stations in het land, in totaal gaat het om 715 AED’s.

Wethouder Gerard Slegers van Zaanstad, regiodirecteuren Irma Winkenius van NS, Harro Homan van ProRail en programmamanager AED’s Marianne Spoelstra van de Hartstichting hebben zojuist de AED bij station Wormerveer geplaatst. Aansluitend was er een gratis reanimatiecursus voor vrijwilligers zodat zij in geval van nood mensen met een hartstilstand kunnen helpen.

Landelijk dekkend netwerk
Tot nu toe waren er AED’s op 50 stations. Door het aanbod van AED’s uit te breiden willen we een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Om zo snel mogelijk hulp te bieden, zijn de AED’s straks te gebruiken door medewerkers van ProRail en NS én door burgerhulpverleners via HartslagNu.

Levens redden
Harro Homan (ProRail): “Ik ben heel erg blij om de AED hier en op andere plekken in de regio te kunnen onthullen. Met de nieuwe AED hebben mensen op en in de omgeving van het station een grotere kans op overleving bij een hartstilstand. Dat geeft een veilig gevoel. Met dank ook aan de vrijwilligers van HartslagNu die weten hoe ze het apparaat moeten bedienen en dag en nacht kunnen worden opgeroepen om levens te redden.”

Irma Winkenius (NS): “Volgens de Hartstichting krijgen circa 17.000 mensen per jaar een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start en een AED wordt ingezet. Het station van Wormerveer ligt in een gebied waar nog een AED nodig is. De nieuwe AED is te gebruiken op het station, maar is ook beschikbaar voor de omgeving van het station.”

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Daarmee heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving. ProRail en NS dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen.”

Ook voor de omgeving
In maar liefst de helft van alle stations vervullen de AED’s een extra functie: ze dekken een zone in de omgeving van het station af waar nu nog geen AED is die dag en nacht beschikbaar is en is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu.

Van groot belang voor Wormerveer
Wethouder Gerard Slegers: “Een AED kan levens redden. Daarom is het zo belangrijk dat deze apparaten zoveel mogelijk beschikbaar zijn en dat voldoende inwoners weten hoe zij het apparaat bedienen. Wij gaan binnen de gemeente bekijken of en op welke wijze we kunnen bijdragen aan meer dekking binnen Zaanstad. Het plaatsen van AED’s bij stations, waar veel mensen komen en gaan, draagt enorm bij aan een hartveiligere omgeving. Wij zijn heel erg blij met dit initiatief van ProRail, NS en de Hartstichting.”

Reanimatiecursus
Op het plein voor station Wormerveer organiseerden ProRail en NS vandaag een gratis reanimatiecursus. Nog op 10 stations in 10 verschillende provincies bieden ProRail en NS, in samenwerking met de AED-leverancier Fuego BV, komende tijd deze gratis reanimatietrainingen aan. Deelnemers kunnen zich hierna opgeven als burgerhulpverlener. Zo willen we aandacht vragen voor het netwerk van burgerhulpverleners en attenderen op de aanwezigheid van AED’s op het treinstation.

Elk station, minimaal 1 AED
Naar verwachting zijn alle treinstations over zo’n acht maanden uitgerust met de nieuwe AED’s. Bij alle stations in heel Nederland is dan minimaal 1 AED 24/7 beschikbaar die is aangemeld bij HartslagNu.