Utrecht,
07
mei
2019
|
10:18
Europe/Brussels

Vanaf 11 mei vijf weekenden geen treinverkeer Amsterdam Zuid en RAI

Ook de A10 Zuid is deze weekenden afgesloten vanaf vrijdagavond 22.00 uur.

Samenvatting

Vanaf dit weekend starten de werkzaamheden rond de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. ProRail start binnen Zuidasdok o.a. met de bouw van de Brittenpassage, de nieuwe stationspassage. Daardoor rijden er vijf weekenden op zaterdag en zondag geen treinen op het traject naar Schiphol vanuit Almere/Amersfoort/Utrecht vv. Reizigers van en naar Schiphol kunnen omreizen via station Amsterdam Centraal. Reizigers tussen station Amsterdam Zuid - Bijlmer ArenA/Diemen Zuid kunnen gebruik maken van een aantal metrolijnen. NS adviseert reizigers kort voor vertrek de NS Reisplanner of NS app te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd van circa 15 tot 30 minuten. Dit is in het reisadvies opgenomen.

Treinverkeer van, naar en via de stations Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI is in de komende vijf weekenden (11 mei t/m 10 juni) niet mogelijk. In de eerste vier weekenden rijden de treinen op maandag weer conform dienstregeling. In het vijfde weekend is er op Pinkstermaandag 10 juni beperkt treinverkeer.

Reisadvies

  • Afhankelijk van traject en/of tijdstip van reizen maken reizigers gebruik van omreisroutes, metro's 50 en 53 en/of vervangende NS-bus. In de NS-bussen en metro's 50 en 53 (langs Zuidas) is het NS-vervoerbewijs geldig.
  • In deze weekenden vallen ook diverse grote evenementen. Op de omliggende trajecten is daar in de lengte van treinen rekening mee gehouden.
  • Op de zondagen 12 en 19 mei tot ca 12.30 uur rijden er NS-bussen ipv treinen op het traject Duivendrecht-Weesp.
  • In het weekend van 18 en 19 mei rijden minder treinen tussen Amsterdam Centraal-Schiphol. Overige treinen worden verlengd.

Uitbreiding station Amsterdam Zuid

Het aantal reizigers dat gebruik maakt van station Amsterdam Zuid groeit hard, onder andere door de komst van de Noord/Zuidlijn. Onder de noemer Zuidasdok werken partners aan uitbreiding en vernieuwing van het station. Om het grote aantal reizigers goed te kunnen opvangen, krijgt het station straks twee stationspassages. De huidige Minervapassage, een belangrijke verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van de Zuidas, wordt verbreed. En de nieuwe Brittenpassage wordt gebouwd. NS voorziet straks beide passages van winkels en andere faciliteiten voor reizigers.

Webcam en animatie

Belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het inschuiven van het gigantische dak van de nieuwe Brittenpassage van station Amsterdam Zuid, dwars door de weg en door het spoor heen. Het 70 meter lange betonnen dek van de Brittenpassage wordt door de A10 geschoven en door een deel van het drukke spoor bij station Amsterdam Zuid. Om dat voor elkaar te krijgen moeten weg en spoor 5 keer worden opengebroken en opnieuw worden teruggebouwd, zodat auto's en treinen er weer overheen kunnen. Klik hier voor een duidelijke animatiefilm.