Utrecht,
09
september
2021
|
14:52
Europe/Brussels

Veiligheid & Service in beeld

Samenvatting

Dat een machinist een trein bestuurt is duidelijk. Een conducteur is het gezicht in de trein en controleert kaartjes. Maar wat doet een Veiligheid & Servicemedewerker eigenlijk precies? De vrouwen en mannen in die stoere uniformen? Het programma Handhavers & Overtreders op RTL 5 volgde de afgelopen maand een aantal van hen in hun werk. Om te laten zien wat ze doen. Hoe veelzijdig hun dagen zijn. Dat ze een oogje in het zeil houden. Maar ook dat reizigers met vragen bij hen terecht kunnen. Altijd met het doel te zorgen voor een prettige en veilige reis. En dat ook zij en hun collega’s veilig thuiskomen. Dinsdag 14 september om 20.30 uur is NS voor het eerst te zien in het programma op RTL5.Dat een machinist een trein bestuurt is duidelijk. Een conducteur is het gezicht in de trein en controleert kaartjes. Maar wat doet een Veiligheid & Servicemedewerker eigenlijk precies? De vrouwen en mannen in die stoere uniformen? Het programma Handhavers & Overtreders op RTL 5 volgde de afgelopen maand een aantal van hen in hun werk. Om te laten zien wat ze doen. Hoe veelzijdig hun dagen zijn. Dat ze een oogje in het zeil houden. Maar ook dat reizigers met vragen bij hen terecht kunnen. Altijd met het doel te zorgen voor een prettige en veilige reis. En dat ook zij en hun collega’s veilig thuiskomen. Dinsdag 14 september om 20.30 uur is NS voor het eerst te zien in het programma op RTL5.

In 2001 startte NS met speciaal getrainde medewerkers die nu bekend staan onder de naam Veiligheid & Service. Zij zijn 24 uur per dag beschikbaar om reizigers en collega’s bij te staan. Dit aantal is sindsdien uitgegroeid naar 700. Jurgen en Elvira zijn er daar twee van. Het programma volgde hen op station Rotterdam Centraal. Elvira geeft aan waarom ze meedoet: “Mensen weten eigenlijk niet wat ons werk inhoudt. Ze denken meestal ‘Ze schrijven alleen maar bekeuringen’, wat niet zo is want we zijn er voor de reizigers. Ik zou het wel leuk vinden dat als mensen het programma kijken ze denken ‘NS is wel leuk en lijkt me interessant om eens een kijkje te nemen bij Veiligheid & Service en te zien wat ze allemaal doen’.”

NS vindt het belangrijk dat reizigers een prettige en veilige reis hebben. Maar ook dat mensen die op de stations en treinen werken, dit veilig kunnen doen. Daarom investeert NS jaarlijks 100 miljoen euro aan de sociale veiligheid in de trein en op de stations. Na de eerste stationscamera’s in de jaren ’90, startte NS in 2011 met uitgebreid cameratoezicht op de stations. Op inmiddels 80 stations is dit nu het geval. Sinds die tijd hebben ook alle treinen camera’s. Op 80 stations zijn poortjes geïnstalleerd waarmee 90% van de reizigers langs een poortje komt. Ook is de samenwerking met politie en andere vervoerders verbeterd.

Handhavers en Overtreders wordt op dinsdagen uitgezonden om 20.30 uur op RTL5. Wil je werken bij Veiligheid & Service? Kijk dan bij onze vacatures op werkenbijns.