Maastricht,
18
december
2019
|
13:11
Europe/Brussels

Verborgen wandschildering op Station Maastricht weer zichtbaar

Een verborgen wandschildering op het NS Station Maastricht is weer zichtbaar. Het kunstwerk dat het vroegere stationsrestaurant opsierde, was letterlijk achter het behang (en een voorzetwand) verdwenen. De stationsrestauratie werd een AH to go en na verloop van tijd was niet meer duidelijk of het schilderij er überhaupt nog zat en in welke staat het verkeerde. De restauratie van het station bood de kans om dit te achterhalen.

Anderhalve maand geleden is de muur weggehaald en is Angelique Friedrichs van de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) samen met Monumentenzorg van de gemeente Maastricht begonnen met de restauratie. Vanochtend is de AH to go op NS Station Maastricht weer geopend en was het resultaat te zien.

Reclame

Het kunstwerk is in 1962 gemaakt door de Maastrichtse kunstenaar Harry Schoonbrood in opdracht van porceleinfabriek "Mosa" en de "Kristalunie". Het was dus eigenlijk een soort reclame-uiting in de monumentale ruimte van het toenmalige stationsrestaurant. De hele ruimte is tijdens de verbouwing in zijn oorspronkelijke luister hersteld. De verbouwing van het hele station is medio 2020 klaar.

Mosa maakte de afgelopen weken beelden van de restauratie.

download
Muurschildering Maastricht Mosa