Utrecht,
12
maart
2019
|
15:11
Europe/Brussels

Verkiezingen in aantocht: stemmen op 69 stations

Samenvatting

Op woensdag 20 maart vinden de verkiezingen plaats voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Treinreizigers kunnen onderweg een stem uitbrengen op 69 stations. In veel steden is het station traditiegetrouw een van de drukstbezochte stembureaus. Station Castricum is opnieuw het stembureau dat als eerste open gaat. Vanaf middernacht kunnen treinreizigers hier al terecht. Extra handig voor reizigers die om 00.30 uur met de trein aankomen en alvast willen stemmen.

Met een geldige stempas en identiteitsbewijs kunnen inwoners binnen hun gemeente op een stationslocatie met een stembureau stemmen. Met een aangevraagde kiezerspas kan in de gehele provincie gestemd worden. Na station Castricum kunnen vroege reizigers vanaf 05.15 terecht in Breda en Nijmegen. Om 05.30 uur gaan de stembureaus op station Meppel en Zwijndrecht open. Dankzij het stemmen op stations kunnen reizigers eenvoudig onderweg naar werk of school een stem uitbrengen.

De waterschapgrenzen kunnen afwijkend zijn van de provinciegrenzen. Voor stemmende reizigers is het slim vooraf na te gaan of voor beide verkiezingen op hetzelfde station gestemd kan worden. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het inrichten van de stemlokalen. NS en ProRail maken het voor gemeenten mogelijk om dit op stations te doen.

Voor een actueel overzicht van de deelnemende stembureaus op stations en de openingstijden per locatie kunnen reizigers terecht op ns.nl/stemmen en via de Reisplanner Xtra app.