Utrecht,
01
juli
2020
|
16:00
Europe/Brussels

Verkoop internationale treintickets trekt weer aan

Samenvatting

De verkoop van internationale treintickets trekt weer aan, dat blijkt uit de verkoopcijfers van NS International. Half april bereikte deze verkoop een dieptepunt, met slechts 3% verkochte tickets ten opzichte van normaal. De laatste weken nam dat aantal weer stevig toe, tot inmiddels weer 30% ten opzichte van normaal. Die groei lijkt verder door te zetten. Het aandeel tickets naar Berlijn is de laatste weken opvallend veel groter dan normaal. Sinds begin juni rijden de meeste treinen naar onze buurlanden Duitsland en België weer.

Net als voor veel andere bedrijven, was 2020 een achtbaan voor NS International. In 2019 noteerde NS International een indrukwekkende groei van 13%. Ook de eerste maanden van 2020 was een vergelijkbare groei van het aantal reizigers zichtbaar op alle bestemmingen. Steeds meer reizigers weten de duurzame trein te vinden voor een reis binnen Europa. Eind april zou bovendien Eurostar in vier uur rechtstreeks tussen Amsterdam en Londen gaan rijden, waarmee weer een populaire bestemming binnen treinbereik zou komen. De start van de rechtstreekse trein Amsterdam-Rotterdam-Londen is door corona uitgesteld tot later dit jaar.

Berlijn populairder

Op basis van de cijfers van de laatste weken is de top-5 populairste internationale treinbestemmingen ongewijzigd: Antwerpen, Brussel, Parijs, Berlijn en Keulen. Hierbij valt op dat verhoudingsgewijs Berlijn een stuk populairder (bijna twee keer) dan normaal in deze periode. Een verklaring hiervoor kan zijn dat Berlijn altijd een populaire bestemming in de zomer is, maar dat reizigers deze zomer hun ticket pas laat aanschaffen. Bestemmingen als Brussel en Keulen, die normaal populair zijn onder zakenreizigers, blijven juist iets achter. Dat type reizen komt nog minder snel op gang.

Onbezorgd op reis

NS vindt het in deze onzekere tijden belangrijk dat reizigers met een gerust hart hun treinreis kunnen boeken. Daarom zijn de voorwaarden van veel tickets versoepeld, waardoor ze tot kort voor vertrek kosteloos kunnen worden omgeboekt. In de treinen besteedt NS veel aandacht aan hygiëne, zo worden ruimtes extra gedesinfecteerd. Ook in de ons omringende landen zijn er regels over het dragen van een mondkapje of het bedekken van mond en neus. In detail kunnen de maatregelen iets verschillen. Op www.nsinternational.com vinden reizigers een overzicht met de maatregelen per land. Zo zorgen we dat onze reizigers weer onbezorgd op reis kunnen.

Overzicht van treinen vanuit Nederland:

  • 16 x per dag Brussel – Intercity Brussel rijdt weer volledig sinds 8 juni.
  • 8 x per dag Frankfurt – ICE rijdt weer volledig sinds 1 juni.
  • 7 x per dag Berlijn – Intercity Berlijn rijdt weer volledig sinds 2 juni.
  • 9 x per dag Parijs – Thalys rijdt sinds 9 juni twee keer per dag, vanaf 12 juli vier keer per dag. Verdere uitbreiding van het aantal treinen is afhankelijk van hoe de situatie rondom corona en de vraag van reizigers zich ontwikkelt.
  • 4 x per dag Londen – Eurostar rijdt vanaf 9 juli weer één keer per dag rechtstreeks vanuit Londen naar Amsterdam. In omgekeerde richting met een overstap in Brussel. NS en Eurostar willen het aantal treinen deze zomer verder uitbreiden. Uiteraard weer afhankelijk van de ontwikkelingen.

Ook alle regionale grensoverschrijdende treinen rijden weer sinds begin juni.