Utrecht,
16
oktober
2021
|
13:42
Europe/Brussels

Vernieuwde stationsgebouw Winterswijk feestelijk geopend

Samenvatting

Het station in Winterswijk is misschien wel een van de mooiste stations van Nederland. Jarenlang stond het stationsgebouw leeg, totdat NS en ProRail het gebouw weer terug brachten in haar oude glorie. Winterswijkse ondernemers brengen het gebouw nu verder tot leven. Zaterdag 16 oktober werd het gebouw feestelijk geopend door wethouder dhr. Frings, regiodirecteur ProRail Dorothé Wennekendonk en regiodirecteur NS Maarten Haverkamp.

Onderdeel van Winterswijk
Huiswerkbegeleiding Jetstream, het Kinderfysioteam en juwelier ‘atelier voor herinneringssieraden’ hebben alle drie een ruimte in het gebouw. In de horeca-gelegenheid Guilty Anywhere kan een lekker hapje en drankje gekocht worden en kunnen reizigers gebruik maken van het toilet. Stationsmanager Lars Sieverink: ”Het station vormt steeds vaker een onderdeel van een stad of dorp. Om die binding te versterken vindt NS het belangrijk dat lokale ondernemers zich daar vestigen. Mooi dat we deze ruimtes aan kunnen bieden.”

Duurzaamheid
Het monumentale stationsgebouw is vernieuwd en opgedeeld in drie aparte ruimten. Daarbij zijn oude elementen zoveel mogelijk bewaard terwijl er zo duurzaam mogelijk gebouwd is. Wanden, plafonds en vloer zijn geïsoleerd, isolatieglas is geplaatst en vloerverwarming is aangebracht zodat gasarme verwarming mogelijk is. Ook aan de buitenkant is gedacht. De ramen en deuren hebben een schilder- en opknapbeurt gekregen en de dakpannen en het voegwerk aan de westgevel zijn vernieuwd.

Wachtruimte
Aangenaam wachten kon al enige tijd op het station. De wachtruimte zorgt voor een stukje geschiedenis. Aan de muur hangen foto’s opgehangen van hoe het station er in vroege jaren uitzag. Lars Sieverink: “ Station Winterswijk was een belangrijk knooppunt toen er nog veel van het spoor gebruik werd gemaakt voor goederenvervoer. Met de foto’s herleefd die tijd weer.”

Feestelijke opening
Zaterdag 16 oktober was de opening waarbij ondernemers en hun familie, gemeente, NS en ProRail met elkaar proosten op het nieuwe gebouw. Op onderstaande foto knippen Maarten Haverkamp van NS, wethouder Dhr. Frings en Dorothe Wennekendonk van ProRail tradiotoneel het lint door.Nadat er een ronde langs alle ondernemers was gedaan, zorgde Guilty Anywhere voor een heerlijke versnapring en drankje.