06
december
2010
|
00:00
Europe/Brussels

Verstoringen door winterweer op 4 december 2010

De afgelopen week heeft Nederland een winterse week beleefd. Gestrande vluchten, 900 km file, vastgelopen trams, niet rijdende stadbussen en ook vertraagde treinen. Het beeld in de rest van Europa was nog beduidend slechter. Tot zaterdag hebben onze treinen goed kunnen rijden.

Sneeuw
De grote hoeveelheid sneeuw die zaterdagmiddag in het westen van het land is gevallen, heeft helaas voor veel vertragingen en overlast gezorgd voor onze treinreizigers. Zo reden er tegen het einde van de middag gedurende ongeveer 45 minuten geen treinen van en naar Utrecht. Een aantal defecte treinen en wissels, maar helaas ook zelfdodingen, zorgden ervoor dat niet alle treinen konden rijden en een aantal reizigers niet op tijd hun bestemming konden bereiken. Wij realiseren ons dat dit erg vervelend is om mee te maken tijdens het Sinterklaasweekend. Onze mensen hebben zich met toewijding ingezet om iedereen op zijn of haar bestemming te krijgen en dat is gelukt.

Aangepaste dienstregeling
Om treinen in beweging te houden, heeft NS samen met ProRail besloten lokaal over te schakelen naar een aangepaste dienstregeling rondom Utrecht, namelijk met stoptreinen (zoals voorzien in Actieplan Winterhard Spoor). Zo konden onze reizigers hun reis vervolgen. Dit scenario werd eerder (landelijk) geoefend op 10/10/10. Om de reiziger goed op weg te helpen, hebben wij extra personeel ingezet en heeft NedTrain extra ploegen ingezet om de, vaak relatief kleine, storingen in treinen (vaak zekeringen die eenvoudig vervangen kunnen worden) snel op te lossen. Buiten de Randstad hebben de treinen in het algemeen volgens de dienstregeling gereden. Er is gehandeld conform de afspraken in het winterplan en dit heeft ervoor gezorgd dat op nagenoeg alle trajecten de trein kon blijven rijden.

In beweging
Samen met ProRail hebben wij het afgelopen jaar veel tijd, energie en geld gestoken in het winterklaar maken van trein en spoor. Het concrete effect hiervan is zichtbaar in een daadkrachtige reactie bij verstoringen. De wintermaatregelen zijn erop gericht om tijdens barre winterse omstandigheden het treinverkeer in Nederland in beweging te houden en verstoringen snel op te lossen, zodat reizigers erop kunnen vertrouwen dat zij hun bestemming bereiken.

Gedurende de nacht is er met extra opgeroepen machinisten en onderhoudsmedewerkers hard gewerkt om de standaard dienstregeling weer op gang te krijgen. Op zondag 5 december reden de treinen weer geheel volgens de normale dienstregeling.