Utrecht,
07
juli
2016
|
14:59
Europe/Brussels

Vervoerders schetsen toekomstvisie OV

De stadsvervoerders RET, HTM, GVB, Q-buzz en NS hebben een gezamenlijk toekomstbeeld geschetst om Nederland in de Randstad en daarbuiten om nu en in de toekomst bereikbaar en leefbaar te houden.

Het is druk in Nederland en het wordt nog drukker. Een conservatief scenario van het CPB laat zien dat de reisbehoefte in de komende jaren met de trein met 20% zal toenemen. Iedere ochtend gaan nu in een korte tijd 7 miljoen mensen van huis naar andere bestemming. Dat doen ze met de fiets, de bus, tram, auto of de trein. De grote wens van iedereen is en blijft om zo snel en comfortabel mogelijk op hun bestemming te komen.

Om die groei in het hele OV het hoofd te bieden is een samenwerking tussen alle vervoerders nodig over wat nodig is en minder over wie welke concessie uitvoert. De contouren voor een nieuw mobiliteitsplan richten zich op oplossingen die hard nodig zijn om Nederland mobiel, leefbaar en concurrerend te houden. Dat is wat de vervoerders voor ogen hebben.

Het vergt ook een inspanning van lokale, regionale en landelijke overheden en andere belanghebbenden om een nuttige bijdrage te leveren aan dit debat. De vervoerders vragen daarom om een voortzetting van de investering in het openbaar vervoer en de daarbij horende infrastructuur. Een concurrerende deur-tot-deur reis vraagt een investering van minimaal €1 miljard per jaar, in de komende jaren tot 2040. Dat is Nederland meer dan waard.