Utrecht,
24
september
2021
|
07:00
Europe/Brussels

Vier keer kunst op stations

Art to Go tentoonstelling op station Rotterdam, Amsterdam, Arnhem en Eindhoven

Vanaf vrijdag 24 september 2021 zijn op vier NS-stations kunstwerken te zien uit de ING collectie in de Art to Go tentoonstelling. De werken zijn geselecteerd door ontwerper Susan Bijl, fotograaf Sacha de Boer, modeduo Spijkers en Spijkers en kunstenaar Piet Hein Eek. Op de stations Rotterdam Centraal, Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal en Eindhoven Centraal kunnen reizigers tot eind november genieten van kunstwerken in stationswinkels.

Favorieten van vier bekende curatoren
De creatieve curatoren konden uit een collectie van ruim 6000 kunstwerken hun favoriete werken kiezen en daarmee een eigen pop-up tentoonstelling inrichten. Daarbij hebben zij ieder een eigen invulling gegeven aan het thema “waar krijg je inspiratie van en droom je van nu de samenleving langzaam wat meer open gaat?”. Zo gaat Piet Hein Eek op Eindhoven Centraal in op het belang van terug naar lokaal en hebben Spijkers en Spijkers op Arnhem Centraal hun tentoonstelling ingericht rondom verschillende betekenissen van vrijheid. Susan Bijl heeft in haar tentoonstelling op Rotterdam Centraal gekozen voor ‘reizen’, met het accent op de innerlijk reis. Sacha de Boer, curator op Amsterdam Centraal, interpreteerde het thema weer anders. De coronatijd gaf haar nieuwe inzichten: "In het verleden reisde ik voor mijn werk naar verre bestemmingen, maar dat kwam stil te liggen vanwege corona. In de afgelopen periode waarin we noodgedwongen dichter bij huis bleven, heb ik de natuur rondom mij heen herontdekt. Niet alleen de schoonheid, maar ook het gebruik ervan. Zo heb ik een moestuin aangelegd en weet inmiddels ook veel over wildplukken. Dat zie ik ook veel om me heen: we blijken in tijden van crisis heel veerkrachtig en inventief."

Samenwerking ING en NS
De werken zijn te zien in stationswinkels en reizigers kunnen deze werken tot eind november 2021 bewonderen. Ook hebben de curatoren podcasts opgenomen waarin zij hun persoonlijke verhaal vertellen bij de gekozen kunstwerken. Deze podcasts zijn te beluisteren via een QR-code op het raam. Kunst speelt een belangrijke rol om de beleving op het station te versterken. Al bij de bouw van het eerste station is kunst toegepast. De stations zitten vol bijzondere kunst, van schilderijen en kleurig glas-in-lood tot moderne lichtkunst. Daarnaast werkt NS regelmatig samen met verschillende partijen en kunstenaars om exposities op de stations mogelijk te maken. De werken kunnen reizigers inspireren, verbinden, laten dromen, ontroeren of zorgen voor een lach op het gezicht. Ze zijn er om het reisplezier te versterken, om het wachten te veraangenamen of om bepaalde plekken in en rond het station bijzonder te maken.

Over de ING kunstcollectie 
ING ondersteunt kunst in de samenleving en wil kunst zo toegankelijk mogelijk maken. ING brengt kunst en bezoekers met elkaar in verbinding, om zo medewerkers en klanten te inspireren. De ING collectie is een voortdurend veranderende, zich ontwikkelende collectie die haar relatie tot de kunst en de grenzen van de kunst steeds onderzoekt. Het is een collectie van hedendaagse kunst met een internationale, eigentijdse en innovatief karakter.