Maastricht,
09
augustus
2021
|
14:16
Europe/Brussels

VISTA College in Limburg gaat in het nieuwe jaar spreiden

De overheid en OV-bedrijven waaronder NS hebben afspraken gemaakt met het VISTA College in Limburg om leerlingen, studenten en medewerkers ook in het nieuwe schooljaar gespreid te laten reizen. Zo wordt drukte voorkomen en kunnen reizigers nog prettiger met de trein reizen. Het VISTA College is de derde onderwijsinstelling die afspraken heeft gemaakt om ook nu te blijven spreiden.

Het VISTA College heeft zo’n 13.000 leerlingen en 1800 medewerkers verspreid over drie locaties in Heerlen, Maastricht en Sittard. Het uitgangspunt van de afspraken is dat colleges en lessen niet allemaal op hetzelfde moment beginnen, maar dat er een verschil zit tussen de aanvangstijden. De school gaat de lessen geven tussen 08:30 uur en 17:30 uur, zodat er meer spreiding over de dag zit.

Vorig jaar maakten OV-bedrijven al landelijk al afspraken om in coronatijd te spreiden. Daarna zijn de gesprekken doorgegaan om ook na corona te zorgen dat de spits minder druk wordt.

"We willen na corona afscheid nemen van de hyperspits en voorkomen dat iedereen op hetzelfde moment de trein neemt”, zegt Tjalling Smit, lid van de Raad van Bestuur van NS. “De coronacrisis heeft laten zien dat Nederland in staat is om zijn reisgedrag aan te passen. We moeten voorkomen dat we straks weer in het oude normaal terugschieten. Samen met overheden gaan we dan ook graag met andere onderwijsinstellingen in gesprek over spreidingsafspraken, want daardoor krijgt iedereen een betere reiservaring."

"Na het afgelopen corona-jaar gaan we bij VISTA college door met het zogenaamde blended learning” zegt Hans Meijer, lid van het College van Bestuur van VISTA college. “Blended learning” is een combinatie van digitaal onderwijs en onderwijs op school. Het zorgt ervoor dat bij VISTA college de lessen meer verspreid over de dag kunnen worden gegeven én dat niet alle studenten tegelijk naar school komen. Zo dragen we -in samenwerking met de NS en andere OV-bedrijven- bij aan het minder druk maken van de spits en dus aan het verbeteren van de reisbeleving."

Andere onderwijsinstellingen

Eerder werden er al afspraken gemaakt met Radboud Universiteit, de HAN University of Applied Sciences, ROC Nijmegen en Hogeschool Inholland. In Nijmegen wordt al sinds september 2018 gewerkt met spreidingsafspraken waardoor de pieken in reizigersaantallen zijn afgenomen. Radboud Universiteit, de HAN University of Applied Sciences en ROC Nijmegen pasten hun aanvangstijden aan. Het zorgde ervoor dat het aantal treinreizigers op het drukste moment met 22 procent verminderde en dat het aantal reizigers in de bus op dat moment met 10 procent daalde.