Utrecht,
20
november
2015
|
14:24
Europe/Brussels

VN Klimaattop: Nederland verzamelt ideeën in Groene Top Trein

Staatssecretaris Dijksma met Nederlandse Klimaatdelegatie vanaf Rotterdam Centraal naar Parijs

De VN-klimaattop in Parijs is in aantocht. Welke oplossingen heeft Nederland om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan? Vrijdag 27 november rijdt de Groene Top Trein door het land om de beste ideeën van bedrijven, start-ups en scholen te verzamelen. Hiermee laten ze zien welke stappen zij zetten om klimaatverandering tegen te gaan. De oogst wordt de volgende dag aangeboden aan Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur & Milieu. Zij reist dan met de Nederlandse delegatie van Rotterdam Centraal naar de VN Klimaattop in Parijs.

Groene Top Trein

4 schoolklassen, 12 start-ups en 181 organisaties reizen mee met de Groene Top Trein: van Max Havelaar tot Van Gansewinkel en van Provincie Zuid-Holland tot Philips. Zij presenteren aan boord hun plannen en activiteiten met één rode draad: concrete CO2-reductie. Deze variëren van groots en meeslepend tot klein en sympathiek. Zo is er “Een boom voor iedereen” van Lodewijk Hoekstra en presenteert Natascha Spanbroek van ROVA “100 gezinnen, 100 dagen, 100% afvalvrij”. Op de stations pitchen de start-ups hun ideeën aan een jury van experts. De inzet: het laatste plekje bij de Nederlandse delegatie naar Parijs. Op elke station stappen schoolkinderen aan boord die in hun regio de wedstrijd “Wordt een Klimaatheld” wonnen. Zij volgen in de trein een workshop Windenergie.

De Groene Top Trein rijdt ‘s ochtends van Haarlem naar station Den Haag HS en dan via Den Bosch naar Amersfoort, de rit eindigt ‘s middags in Utrecht op station Maliebaan. Daar wordt bekendgemaakt welke start-up de winnaar van de pitchwedstrijd is en welke schoolklas de landelijke klimaatheldencompetitie wint en met de delegatie mee mag naar Parijs.

Groene activiteiten Rotterdam Centraal

De hele week staat Rotterdam Centraal in het teken van de Klimaattop in Parijs. In de stationshal ligt een energie-opwekkende dansvloer, waarmee reizigers – door te dansen - hun mobiele telefoon op kunnen laden. Zaterdag 28 november om 12.00 uur zingt zangeres Krystl hier het speciaal voor de Klimaattop geschreven lied ”Ode aan de Wind”. VARA-BNN brengt van maandag tot en met vrijdag het actuele programma Nederland wordt Groen vanaf Rotterdam Centraal. Dit wordt om 19.20 uur uitgezonden op NPO 2.

Vertrek delegatie met “Train to Paris”

Vanuit heel Europa reizen de delegaties met “Trains to Paris” naar de VN Klimaattop, zo ook de Nederlandse delegatie. Voorafgaand aan het vertrek op zaterdag 28 november ontvangt de Rotterdamse wethouder Pex Langenberg Staatssecretaris Dijksma op Rotterdam Centraal. Zij krijgt hier de opbrengst van de Groene Top Trein en de Klimaatbarometer van de Nederlandse Klimaatcoalitie overhandigd door de kinderen die landelijk de titel Klimaathelden wonnen. Ook tekent de spoorsector hier de CO2 Visie Spoor voor een klimaatneutraal treinvervoer. Onderweg zit de delegatie niet stil: aan boord volgen ze een inhoudelijk programma – georganiseerd door bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeenten - waarmee de leden zich voorbereiden op de Klimaattop.

Partners Groene Top trein en Train to Paris

De Groene Top Trein is een initiatief van het Ministerie van I&M, de Nederlandse Klimaatcoalitie, Maurits Groen en NS. De Train to Paris is een initiatief van het Ministerie van I&M, ProRail, de Nederlandse Klimaatcoalitie en NS.