Utrecht,
02
november
2023
|
12:44
Europe/Brussels

Storm Ciarán in Nederland

Samenvatting

Vandaag heeft Nederland te maken met storm Ciarán waar het zwaartepunt verwacht wordt aan de kust. Het KNMI heeft voor dat gebied code oranje afgekondigd vanwege zware windstoten. Het lijkt erop dat met name de provincie Zeeland met de storm te maken krijgt. NS besloot gister om geen grote ingrepen in de landelijke dienstregeling door te voeren. Wel is de Zeeuwse lijn losgekoppeld van de rest van Nederland. De treinen pendelen daarbij tussen Vlissingen en Roosendaal én tussen Roosendaal en de Randstad. Reizigers tussen Zeeland en de rest van Nederland hebben daardoor een extra overstap. Met deze maatregel heeft een eventuele storing op het traject tussen Vlissingen en Roosendaal geen directe gevolgen voor de rest van het treinverkeer.


NS houdt de weerberichten rond storm Ciarán goed in de gaten. De weersverwachting blijft altijd onzeker. Als de storm heviger wordt dan verwacht, kunnen ondanks de genomen maatregel onverwachts treinen uitvallen of vertraging ontstaan, bijvoorbeeld als er bomen op het spoor waaien. NS en ProRail werken er hard aan om eventuele problemen dan zo snel mogelijk te verhelpen. We raden reizigers aan om vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Internationale reizigers
In Engeland, België en Frankrijk is er impact van de storm, zeven treinen van Nederland naar Frankrijk zijn geannuleerd. Internationale reizigers kunnen hun reis kosteloos omboeken of annuleren, kijk voor informatie op nsinternational.com.

Ook vandaag bij storm Ciarán: geld terug bij vertraging
NS wijst reizigers op de mogelijkheid om geld terug te krijgen bij vertraging, ook als de vertraging ontstond door de storm van vandaag. Hoewel de regels voor geld terug bij vertraging officieel niet gelden bij overmacht, zoals storm, wil NS er graag voor reizigers zijn als het vandaag tegenzit. Als reizigers meer dan een half uur vertraging hebben, krijgen ze de helft van het treinkaartje terug. Bij meer dan een uur vertraging, wordt de volledige ritprijs terugbetaalt. Reizigers kunnen hun geld terugvragen via onze site www.ns.nl 

Update 15.55 uur:
De hinder door storm Ciarán op het spoor blijft vooralsnog beperkt. Momenteel ondervinden reizigers op vier trajecten hinder door storm Ciarán. Tussen Wijchen en Ravenstein en tussen Zoeterwoude Oost en Alphen aan den Rijn is er sprake van een tak op de bovenleiding. Tussen Eindhoven en Helmond en Dordrecht en Roosendaal ligt een boom op het spoor. NS en ProRail werken er hard aan om de storingen zo snel mogelijk te verhelpen. We raden reizigers aan om vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Update 16.45 uur
In het Limburgse Haelen is een trein tegen een boom gereden. De bovenleiding is kapot en ligt op de trein. Hierdoor kunnen er kunnen momenteel geen treinen rijden tussen Weert en Roermond. Zover bekend raakte niemand gewond. Reizigers die in de trein zitten worden door ProRail en NS uit de trein gehaald en met een bus naar het dichtstbijzijnde station gebracht en opgevangen. Reizigers die omreizen via Venlo moeten rekening houden met drukte in de treinen, tussen Weert en Roermond zet NS bussen in. Reizigers moeten rekening houden met vertraging en drukte. Check kort voor vertrek de reisplanner voor actuele informatie. 

Update 19.45 uur
Het KNMI heeft code oranje voor storm Ciarán in heel Nederland beëindigd. Op een beperkt aantal plekken is nog hinder door bomen op het spoor of takken op de bovenleiding. Er wordt hard gewerkt om deze storingen op te lossen. De herstelwerkzaamheden bij Haelen duren naar verwachting tot einde morgenochtend. NS zet tussen Roermond en Weert bussen in. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd en drukte. Advies aan reizigers blijft om kort voor vertrek de reisplanner te checken,