Utrecht,
16
november
2015
|
19:46
Europe/Brussels

Voorbereiding op winterweer

Terwijl de winter nog moet beginnen zijn de voorbereidingen bij NS en ProRail al in volle gang.

Bij winters weer kunnen wissels vast komen te zitten door sneeuw en treinen hebben bij winters weer meer storingen waarvan reizigers hinder kunnen ondervinden.

Lees hier in een brief aan de Tweede Kamer wat we doen om de treinreis zo voorspelbaar mogelijk te laten verlopen komende winter.

Aangepaste dienstregeling
Als de weersverwachting aangeeft dat het gaat sneeuwen, dan kunnen NS en ProRail de dienstregeling aanpassen. Er rijden dan minder treinen dan op een gewone dag. Op de meeste plekken in Nederland rijden de treinen elk half uur, ook op trajecten waar normaal elk kwartier een trein rijdt. Als reiziger ben je dan wellicht iets langer onderweg of moet je een keer extra overstappen. Door de dienstregeling aan te passen ontstaat meer ruimte om eventuele winterse problemen op het spoor snel op te lossen en te zorgen voor een voorspelbaarder treindienst.

Alert op ijzel
Vorige winter hadden de treinen op een zaterdag in februari erg veel last van ijzel en rijp. Dit was lange tijd niet voorgekomen in deze mate. Sommige treinstellen kwamen zelfs stil te staan doordat er geen contact meer was met de bovenleiding. Daarom gaan NS en ProRail vaker 's ochtends vroeg lege treinen laten rijden wanneer ijzel is voorspeld. Dit om zoveel mogelijk ijzel van de bovenleiding af te rijden voordat deze tot problemen kan leiden in de ochtendspits.

Ga voorbereid op pad
Gaat het sneeuwen of komt er strenge vorst? Houd dan de weerberichten goed in de gaten en raadpleeg voor vertrek de Reisplanner Xtra. Vooral in de ochtendspits is het op dit soort dagen extra druk in de trein.