Utrecht,
28
januari
2016
|
05:00
Europe/Brussels

Voorgelezen door een échte conducteur

“Ik heb naast een échte conducteur gestaan,” verzuchtte een kleuter van de Bonifatiusschool in Enschede gelukzalig. En niet naast zomaar eentje, maar naast hoofdconducteur Bertus, met 33 jaar NS-ervaring.

Bertus was deze week te gast bij de Bonifatiusschool vanwege de Nationale Voorleesdagen. Het boek dat in het kader daarvan werd voorgelezen was ‘We krijgen er een geitje bij’. Het voorlezen vonden de kinderen van groep 1 tot en met groep 3 leuk. Maar veel spannender vonden ze het dat er een echte hoofdconducteur op school was.

Samen zongen ze ‘Op een klein stationnetje’. Bertus had een extra stropdas en spoorpet meegenomen. Daarmee aangekleed en voorzien van de oude tang mochten de kinderen ‘kaartjes knippen’. Ondertussen legde Bertus uit dat het nu anders gaat: met poortjes en inchecken. “Misschien nog iets te hoog gegrepen, maar ik wilde ze wel vertellen dat het er tegenwoordig anders aan toe gaat.”

De vier tot zevenjarige leerlingen vroegen hem het conducteurshemd van zijn lijf: Wat doet u als u moet plassen als u op de trein werkt? Wat doet u als de rails kapot is? Wat gebeurt er als de rails op is? Hoe moet het als de benzine van de trein op is? Bertus: “Van die verrassende vragen die alleen kinderen kunnen verzinnen.” Dit inititaief pas goed bij het programma Tijd voor Lezen.