Eindhoven,
11
oktober
2017
|
12:38
Europe/Brussels

Waan je in de ruimte op station Eindhoven

Lichtstad Eindhoven is een prachtig kunstwerk rijker. Daan Roosegaarde ontwierp het kunstwerk 'SPACE', een 90 meter lang lichtkunstwerk, voor de passage van station Eindhoven. De gemeente Eindhoven en ProRail vroegen Roosegaarde voor station Eindhoven een kunstwerk te maken voor de gerenoveerde reizigerstunnel.

Verbouwing station Eindhoven
Aannemer Heijmans verbouwde de reizigerspassage de afgelopen jaren in opdracht van ProRail. Het oude station was uit zijn jasje gegroeid en te klein geworden voor het aantal reizigers. De nieuwe passage is licht en geeft reizigers alle ruimte en voorzieningen die horen bij een modern station. De oude reizigerstunnel is gerenoveerd en is verblijfsruimte voor reizigers die op hun trein wachten. Hier kunnen ze nu ook genieten van dit nieuwe kunstwerk.

3D beelden uit de ruimte
Roosegaarde werd geinspireerd door nachtkaarten van onze planeet die gemaakt zijn vanuit de ruimte. Door licht en donker te combineren lijkt het alsof je als astronaut om de aarde zweeft, aldus Roosegaarde. Het licht dat vanuit de ruimte te zien is op aarde maakt mensen zichtbaar. Roosegaarde en zijn team van ontwerpers werkten samen met experts aan het kunstwerk om door middel van druktechniek op lenzen de illusie van diepte te creeren. Beelden van NASA uit de ruimte zijn bewerkt en samengesteld tot 3D-beelden, die door gebruik van speciale LED-verlichting een ruimtelijk beeld geven.

Bijna af
De verbouwing van het station is bijna voltooid. Er worden nog werkzaamheden verricht in de beide hallen. De monumentale centrumhal wordt in ere hersteld. Met het terugbrengen van de sfeer zoals in het originele ontwerp bedoeld, met bijpassende kleuren, maar met moderne voorzieningen die onder andere het klimaat in de hal verbeteren. Daarnaast worden de kunstwerken in de hal gerenoveerd en schoongemaakt en wordt de indeling van de hal zoveel mogelijk teruggebracht in oude staat. Aan de andere kant van het station wordt de Noordhal opgeknapt en worden onder andere vloeren en verlichting aangepakt, zodat het beter aansluit op de nieuwe passage. Met de toevoeging van het kunstwerk van Daan Roosegaarde is het station weer een stapje dichterbij het eindresultaat.