Utrecht,
30
januari
2019
|
16:33
Europe/Brussels

Waar staan de stationspiano's?

Nieuwe tijdelijke locatie piano Amsterdam Centraal

Samenvatting

Update 20 februari 2019

Vandaag is de piano in de hal van Amsterdam Centraal opnieuw tijdelijk verplaatst vanwege bouwwerkzaamheden die binnenkort van start gaan. Voorlopig is de piano te vinden in de hoek bij de trap naar spoor 2b, naast de entree van de Amstelpassage. De komende weken staan er banieren om de pianospelers naar de nieuwe tijdelijke locatie te verwijzen.

De piano is ondertussen niet meer weg te denken van het station. Naast dat hij intensief wordt gebruikt, zijn er ook vele reizigers die de piano als ontmoetingsplek gebruiken. We krijgen regelmatig de vraag hoeveel piano's er nu zijn en waar ze precies staan.

17e stationspiano feestelijk in gebruikgenomen op station Hilversum

Op 30 januari is de nieuwe stationspiano op station Hilversum feestelijk in gebruik genomen. Hierbij waren burgemeester Broertjes, wethouder Jaeger van Economie, Media en Cultuur en regiodirecteur NS Irma Winkenius aanwezig.

Het 6-jarige Hilversumse klassieke talentje, Jayden Ordòñez, bespeelde de piano als eerste. Daarna volgde de 9-jarige Maxim Nieuwenhuis. Beiden zijn afgelopen jaar in de prijzen gevallen tijdens het internationale Danubia Muziekconcours in Vác, Hongarije.

Gemeente en NS vinden een stationspiano in de omroepstad een mooie toevoeging aan de beleving op het station en de stationsomgeving. Belangrijk is dat er een geschikte locatie is, die hebben we nu gevonden in de reizigerstunnel. De piano op station Hilversum is de 17e stationspiano.

Waar staan de 17 stationspiano's?

Station Locatie piano
Amsterdam Centraal vanuit hal trap ri spoor 2b bij entree Amstelpassage
Amsterdam Sloterdijk hal naast Starbucks
Amsterdam Amstel hal
Amsterdam Bijlmer Arena hal
Almere Centrum hal
Arnhem Centraal hal uitgang centrum t/o Burger King
Breda Centraal hal t/o Starbucks
Den Haag Centraal hal thv trap
Enschede vanuit hal op perron
Groningen vanuit hal op perron tegen muur
Hilversum halverwege reizigerstunnel
Leeuwarden vanuit hal op perron tegen muur
Maastricht hal
Nijmegen vanuit hal op perron tegen muur
Rotterdam Centraal* hal centrumzijde
Utrecht Centraal hal, uitgang ri Hoog Catharijne
Zwolle tunnel t/o infobalie

* Piano op Rotterdam Centraal is niet altijd beschikbaar ivm andere evenementen in hal.

De stationspiano

NS is sinds september 2014 gestart om met diverse partners piano’s te plaatsen op stations. Uitgangspunt was sfeer toevoegen aan stations die geruime tijd in verbouwing waren. De piano’s zijn een groot succes, het verbindt. Er zijn veel reizigers die even hun reis onderbreken om de piano te bespelen of te luisteren naar het pianospel van een andere reiziger. We weten dat er verschillende mensen die elkaar hebben ontmoet bij de stationspiano, op regelmatige basis afspreken om daar samen muziek te maken.