Utrecht,
30
januari
2019
|
16:33
Europe/Brussels

Waar staan de stationspiano's?

Ook Cuijk heeft nu een stationspiano

Samenvatting

Update 7 februari

NS Station Cuijk is het 19e station waar nu een piano staat. "De eigenaar van het Station Street Cafe kreeg de piano van een reiziger aangeboden", zegt Stationsmanager Jos van Bruggen van NS. "Daar waar nodig laten we de piano opknappen en stemmen. Maar er hebben al mensen op gespeeld!"

Update 23 augustus

Vanaf vandaag heeft ook NS Station Delft een stationspiano. In Delft stond vlak na de opening van het nieuwe NS Station in 2015 ook een piano. Maar door vernielingen moest die weer weg. “We wilden de piano graag weer terug”, zegt stationsmanager Frits van Dijk. “Dat kan nu door ‘m ’s avonds weg te halen en ’s ochtends weer terug te plaatsen. Overdag is er continu toezicht op de piano. En kunnen reizigers weer hun muzikale kunsten laten horen.”

De piano is ondertussen niet meer weg te denken van het station. Naast dat hij intensief wordt gebruikt, zijn er ook vele reizigers die de piano als ontmoetingsplek gebruiken. We krijgen regelmatig de vraag hoeveel piano's er nu zijn en waar ze precies staan.

Waar staan de 19 stationspiano's?

Station Locatie piano
Amsterdam Centraal vanuit hal trap ri spoor 2b bij entree Amstelpassage
Amsterdam Sloterdijk hal naast Starbucks
Amsterdam Amstel hal
Amsterdam Bijlmer Arena hal
Almere Centrum hal
Arnhem Centraal hal uitgang centrum t/o Burger King
Breda Centraal hal t/o Starbucks
Cuijk In het Station Street Café
Delft hal naast The Döner Company
Den Haag Centraal hal thv trap
Eindhoven hal
Groningen vanuit hal op perron tegen muur
Hilversum halverwege reizigerstunnel
Leeuwarden vanuit hal op perron tegen muur
Maastricht hal
Nijmegen vanuit hal op perron tegen muur
Rotterdam Centraal* hal centrumzijde
Utrecht Centraal hal, uitgang ri Hoog Catharijne
Zwolle tunnel t/o infobalie

* Piano op Rotterdam Centraal is niet altijd beschikbaar ivm andere evenementen in hal.
** Piano in Delft is alleen overdag beschikbaar.

De stationspiano

NS is sinds september 2014 gestart om met diverse partners piano’s te plaatsen op stations. Uitgangspunt was sfeer toevoegen aan stations die geruime tijd in verbouwing waren. De piano’s zijn een groot succes, het verbindt. Er zijn veel reizigers die even hun reis onderbreken om de piano te bespelen of te luisteren naar het pianospel van een andere reiziger. We weten dat er verschillende mensen die elkaar hebben ontmoet bij de stationspiano, op regelmatige basis afspreken om daar samen muziek te maken.

18e stationspiano feestelijk in gebruikgenomen op NS Station Delft

Op 23 augustus is de nieuwe stationspiano op NS Station Delft feestelijk in gebruik genomen. Hierbij waren burgemeester Marja van Bijsterveldt, architect Franciine Houben aanwezig.

Het Delftse jazz-duo Boiz bespeelden de piano om ook het Jazz Festival Delft te openen. NS vindt de stationspiano in Delft een mooie toevoeging aan de beleving op het station en de stationsomgeving.