Utrecht,
15
oktober
2019
|
10:50
Europe/Brussels

Wegdromen bij Golfbrekers op station Leeuwarden

Samenvatting

Een schilderij gemaakt op meer dan 300 Keramische tegels. Waar je bij weg kunt dromen net zoals je dat bij een treinreis kunt doen. Waar de tijd tussen droom en werkelijkheid even verdwijnt. Speciaal voor station Leeuwarden is zo’n kunstwerk gemaakt. Golfbrekers is de naam.

Stations en hun omgeving zitten vol bijzondere kunst. Golfbrekers is daar niet alleen in. In mei 2019 is het boek Kunst op Nederlandse Stations uitgebracht op initiatief van NS, ProRail en Bureau Spoorbouwmeester met daarin 300 kunstwerken. De kunstwerken op stations versterken de ervaring van onze reizigers en bezoekers. De kunstwerken zijn er om het reisplezier te verstreken, om het wachten te veraangenamen of om bepaalde plekken in en rond het station bijzonder te maken.

Het schilderij Golfbrekers is gemaakt door Arjan van Helmond winnaar van de Jeanne Oosting prijs voor schilderkunst. In samenwerking met Pieter Kemink van Koloriet en tegelzetter Andries Planting, is de wand bij de zij-ingang en de wand bij de wachtruimte van het station omgetoverd tot een prachtig schilderij gemaakt op keramische tegels. Het kunstwerk kwam mede tot stand door steun van het Mondriaanfonds.

De betekenis achter Golfbrekers
Op station Leeuwarden spoelen dagelijks duizenden reizigers uit alle windstreken aan, en anderen meren weer af op weg naar Groningen, Harlingen of het zuiden. Dit komen en gaan, tussen de intimiteit van thuis en het avontuur van de einder, was één van de inspiratiebronnen van Arjan van Helmond voor het kunstwerk “Golfbrekers”. Het werk bestaat uit twee grote panorama’s van een dromerige zee. De titel verwijst naar de bloemvormen, die je hier in de branding en op het strand ziet; een aangespoelde herinnering aan een andere plek of moment, die zich plotseling aandient. Waar je bij weg kunt dromen net zoals je dat bij een treinreis kunt doen. Waar de tijd tussen droom en werkelijkheid even verdwijnt. Hier staat het symbool voor de plek waar de reis juist begint of, soms met energiek geraas, dan weer in een rustige golf, eindigt op het strand.