Utrecht,
06
november
2020
|
11:07
Europe/Brussels

Wegens succes hergebruikt: de NS Upcycle Shop

Materialen gebruiken, spullen maken en vervolgens alles weggooien is zonde. En onnodig bovendien. NS wil het gebruik van nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk beperken en zo lang mogelijk doen met de grondstoffen die we wel gebruiken. Daarom maken NS en partners tasjes van oude spandoeken, schoenen van oude treinstoelbekleding en notitieboekjes van gele borden waar de vertrektijden van de treinen opstonden. Al die spullen - en meer! - zijn vanaf aanstaande zaterdag 7 november ruim een week lang te koop op station Utrecht Centraal. Voor de vierde keer opent NS daar de Upcycle shop.

Online bestellen kan natuurlijk ook! NS heeft zichzelf als doel gesteld om in 2030 circulair in te kopen, materialen maximaal te (her-) gebruiken en geen afval meer op kantoren, werkplaatsen en treinen te hebben.

Afval bestaat niet. Wanneer treinen verouderen, knappen wij deze op. Hierbij komen materialen vrij die we niet meer in de trein kunnen hergebruiken. Zoals de stoelbekleding. Daarvan worden door creatieve partners supertoffe dingen gemaakt. Zo krijgen de materialen een mooi tweede leven als treintas, meditatiekussen of bureaulamp en kan het weer jaren gebruikt worden. Eens per jaar brengen we de producten van deze makers bij elkaar in de Upcycle shop.
Sacha Göddeke, directeur duurzaam ondernemen bij NS

Na spoorbomen nu ook spoorbloemen
In de winkel zullen ook een aantal bijzondere spoorbloemen de etalages sieren. De bloemen zijn 2 tot 3 meter hoog en gemaakt van oude kleding van zowel NS en ProRail-medewerkers. De bloemen symboliseren de vergroening van gebieden op en rond stations en sporen en bestaan uit de klaproos, margriet en het grasklokje. Bloemen die langs het spoor te vinden zijn! De spoorbloemen zijn bedacht en gemaakt door kunstenares Linda Nieuwstad en krijgen na hun optreden in de Shop een vaste plek op Utrecht Centraal.

Coronamaatregelen, ook in de winkel
In de pop-up store worden alle geldende coronamaatregelen genomen. 1,5 meter afstand houden is mogelijk en er is een desinfectiezuil aanwezig. In de winkel is ruimte voor 7 klanten tegelijkertijd. Het dringende advies is om in de winkel een mondkapje te dragen. Het kabinet heeft dinsdag 3 november besloten om voor de komende 2 weken - bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown - extra maatregelen in te stellen. Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens feestdagen. Vermijd niet-noodzakelijke reizen.

Openingstijden
De Shop is dit jaar geopend van 7 tot en met 15 november van 11h00 tot 19h00.