Utrecht,
11
oktober
2023
|
19:00
Europe/Brussels

Welk genomineerd boek lees jij het liefste in de trein?

Nominaties NS Publieksprijs bekend, stemmen gestart

De genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs zijn woensdag 11 oktober bekend gemaakt door het CPNB. Van 11 oktober tot en met 8 november kunnen lezers stemmen op de zes genomineerde boeken via www.nspublieksprijs.nl. Stemmers maken kans op een jaar lang elke maand een boek ter waarde van € 25, een jaar lang gratis reizen met de trein of andere mooie prijzen.

Logo 2023 NS Publieksprijs Afbeelding1

De genomineerden voor de NS Publieksprijs 2023 zijn:

  • Alter Ego – Esther Verhoef
  • De Camino – Anya Niewierra
  • Het Koninklijk Huis – Herman Koch
  • Koraalrif – Suzanne Vermeer
  • Wat Stilte Wil – Arthur Japin
  • Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold – Israel Dorsten

 

Miniboekjes en luisterfragmenten
Ter inspiratie worden fragmenten van de genomineerde boeken verspreid in boekhandel, bibliotheek, via conducteurs in de trein en de 26 StationsHuiskamers op NS-stations door heel Nederland, door middel van ruim 45.000 fysieke minileesboekjes. Daarnaast biedt NS ook luisterfragmenten aan van de genomineerde titels. De mini lees- en luisterfragmenten worden digitaal aangeboden via ns.nl/publieksprijs

“Je treinreis is een uitgelezen moment om te lezen en dat laten we zien door onze samenwerking met CPNB en met de NS Publieksprijs. Al vanaf 2001 is NS hoofdsponsor van deze prijs, want lekker lezen doe je in de trein,” aldus Ivo Steffens, directeur Commercie bij NS.

NS Publieksprijs 
Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. De genomineerde titel waar het lezerspubliek het meest op stemt wint. De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2022 tot 1 juli 2023). Het Nederlandse publiek kan stemmen voor de NS Publieksprijs via www.nspublieksprijs.nl. Stemmers maken kans op een jaar lang elke maand een boek ter waarde van € 25, een jaar lang gratis reizen met de trein of andere mooie prijzen.

In 2022 is er besloten vroegtijdig te stoppen nadat er werd geconstateerd dat het stemproces op grote schaal werd gemanipuleerd. Er is dat jaar geen NS Publieksprijs uitgereikt. De CPNB heeft de gelegenheid aangegrepen om een aantal zaken te wijzigen die de verkiezing ten goede komen. 

Winnaar bekend op 8 november
Op woensdag 8 november sluiten de stembussen om 17:00 uur, waarna in aanwezigheid van de genomineerden in EenVandaag op NPO 1 bekend wordt gemaakt welk boek de titel ‘Boek van het Jaar 2023’ krijgt. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2023, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500 en promotie van het boek op de schermen in de treinen van NS in de week na de uitreiking.