Utrecht,
24
mei
2022
|
09:31
Europe/Brussels

Wensen gaan in vervulling tijdens de Spoorwensdagen

Update 25 mei 10.00 uur: Spoorwensdagen van start
Met een optreden van het NS Orkest op station Utrecht Centraal zijn de Spoorwensdagen zojuist feestelijk van start gegaan. Anneke de Vries, lid Raad van Bestuur bij NS: “We vieren vandaag het derde lustrum van de Spoorwensdagen. De afgelopen jaren hebben vrijwilligers van NS en ProRail al meer dan 1000 spoorwensen laten uitkomen. Ook vandaag gaan er 130 vrijwilligers op pad om maar liefst 60 wensen in vervulling te laten gaan. Fantastisch om deze dag zowel jonge als oude VIP’s een kijkje in de keuken te geven van de wereld van het spoor, treinen en stations.”

Wensen gaan in vervulling tijdens de Spoorwensdagen

Van een dag meelopen met een conducteur, tot aan zelf een trein besturen in de simulator: dromen komen uit tijdens de Spoorwensdagen op woensdag 25 mei. Deze en nog veel meer andere dromen worden werkelijkheid tijdens de 15e editie van de Spoorwensdagen. Maar liefst 130 vrijwilligers van NS en ProRail vervullen samen trein- en spoorwensen van kinderen en volwassenen, die het verdienen om in het zonnetje te worden gezet.

Met een optreden van het NS Orkest op Station Utrecht Centraal gaat deze editie van de Spoorwensdagen feestelijk van start. Gedurende de dag vinden verschillende activiteiten plaats, zoals bezoeken aan het simulatorcentrum in Amersfoort en het Spoorwegmuseum in Utrecht, maar ook rondleidingen bij onder andere het onderhoudsbedrijf Watergraafsmeer en de Koninklijke Wachtkamer op station Amsterdam Centraal.

Voor jong en oud
De wens van de 14-jarige Mats gaat op woensdag 25 mei in vervulling: hij mag zelf een trein besturen in het simulatorcentrum. Zijn moeder vertelt: “Mats roept al vanaf zijn derde dat hij machinist wil worden”. Inmiddels zit Mats op de middelbare school, maar zijn droom is nog steeds om zelf een trein te besturen: “Regelmatig staat hij op stations te filmen en we reizen door heel Nederland met de trein, zodat hij zoveel mogelijk treinen en stations kan zien. Mats is alleen écht gelukkig als hij iets met treinen kan doen.” Ook het hart van de 82-jarige Henk gaat sneller kloppen van treinen. Zijn wens is om een bezoek te brengen aan het onderhoudsbedrijf in Leidschendam. Als dank voor de mantelzorg voor zijn vrouw heeft zijn kleindochter Robine hem als verrassing opgegeven voor de Spoorwensdagen. "Mijn opa is een echte treinenfan! Hij heeft zijn eigen modelspoorbaan gemaakt en alle techniek in de treinbaan zelf bedacht. Alle wissels waren te bedienen en de treinen werden vanaf één plek aangestuurd.” In totaal laten de vrijwilligers van NS en ProRail 60 wensen uitkomen.