Utrecht,
20
juni
2019
|
09:21
Europe/Brussels

Wereldvluchtelingendag: bakkie doen op stations

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. “Wij willen dat iedereen zich welkom voelt bij NS. Zowel medewerkers als reizigers”, vertelt Bettina Haarbosch, programmamanager Diversiteit & Inclusie bij NS. Vandaag ondersteunt NS op een aantal treinstations de actie ‘Bakkie doen?’, een initiatief van VluchtelingenWerk. Op de treinstations Amsterdam Bijlmer, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal en Zwolle drinken vluchtelingen een kop koffie met voorbijgangers om samen in gesprek te gaan. Naast de actie van VluchtelingenWerk ondersteunt NS eveneens een initiatief van het UAF, gericht op vluchtelingstudenten die willen leren en werken in de techniek.

Bettina Haarbosch vertelt: “Met een klein gastvrij gebaar in de vorm van een kop koffie op een aantal van onze treinstations faciliteren wij graag dit warme initiatief van VluchtelingenWerk.” Op de stationspiano’s van de deelnemende treinstations geven vluchtelingen minikoffieconcerten. De actie loopt tot 13.00 uur. VluchtelingenWerk werkt voor het eerst samen met NS en voor de tweede keer met Connexxion. Op de busstations Zaandam en Hilversum van Connexxion is het tot 13.00 uur en tot 15.00 uur mogelijk vluchtelingen te ontmoeten. Kijk voor het hele programma op www.vluchtelingenwerk.nl/bakkiedoen

Werkervaring bij NS Techniek
NS ondersteunt op Wereldvluchtelingendag naast ‘Bakkie doen?’ van VluchtelingenWerk ook een campagne van het UAF met een hoofdrol voor Ibrahim Alousi. Het UAF zet zich in voor hoger opgeleide vluchtelingen en ondersteunt statushouders in Nederland bij het vinden van passend werk en een plek in de samenleving. Jaarlijks stimuleert NS in samenwerking met verschillende organisaties de instroom van voormalige vluchtelingen in reguliere vacatures. Ook geeft NS vijf hoger opgeleide vluchtelingen de mogelijkheid om werkervaring op te doen, zich te ontwikkelen en door te stromen naar een baan binnen of buiten NS.

Ibrahim Alousi vluchtte in 2015 uit Syrië en studeerde Mechanica en Elektrotechniek in Damascus. Sinds april werkt hij bij NS Techniek en volgt een nieuw hbo-leerwerktraject van het UAF en Fontys Hogescholen. Ibrahim vertelt: “Via deze weg kan ik in iets meer dan twee jaar een hbo-opleiding afronden én werkervaring opdoen. De keuze was snel gemaakt.” Hij heeft een helder doel voor ogen: “In het begin was ik vooral bezig met integreren. Nu wil ik mezelf ontwikkelen en iets bereiken. Ik hoop dat mensen mij iets vragen omdat ik dingen weet die anderen niet weten."