Utrecht,
20
juni
2017
|
15:51
Europe/Brussels

Wereldvluchtelingendag: het verhaal van Eyad

Om de situatie van vluchtelingen wereldwijd onder de aandacht te brengen is het vandaag Wereldvluchtelingendag. Net als bij andere bedrijven kunnen ook bij NS vluchtelingen met een verblijfsstatus werkervaring opdoen. In het kader van Wereldvluchtelingendag licht NS vandaag het verhaal van een van hen uit.

Collega Eyad Abo Shamleh (30) doet sinds april werkervaring op bij NS Techniek. Hij is system engineer en komt uit Syrië. "Al rijden ze daar minder treinen dan in Nederland en weet ik niet alles van treinen, ik heb wel verstand van techniek en dat is overal hetzelfde. Ook in Syrië werkte ik met tractiemotoren en laagspanningsproducten. Ik kan ook aan liften en roltrappen werken, system engineering is een groot vakgebied. In mijn werk voor NS zoek en beoordeel ik alternatieven voor producten die verouderd zijn. Bijvoorbeeld voor schakelaars en printplaten."

Twee jaar is Eyad nu in Nederland. Hij vluchtte uit Syrië, ging eerst naar Maleisië waar hij een masteropleiding volgde en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. "Zo snel mogelijk de taal leren was mijn doel. En dat is gelukt”, vertelt Eyad in prima Nederlands. “Ik merk dat je echt sneller contact maakt als je de taal spreekt. Je kunt makkelijker communiceren, even een babbeltje maken of iets vragen.”

Hij legt uit dat hij heel snel een status in Nederland kreeg. “Toen ik Nederland binnenkwam op Schiphol ben ik netjes behandeld. En mijn asielaanvraag verliep heel snel. Na acht dagen had ik een status en zes maanden later een woning in Amsterdam. Ik was heel blij dat ik niet langer de status van vluchteling had en aan mijn toekomst kon werken. Ik realiseer me dat het best bijzonder is, dat het zo snel ging.”

Zijn beeld van Nederland is anders geworden nu hij hier woont. “Niet iedereen is aan de drank en drugs. Er wordt juist heel hard gewerkt! En er is veel zorg voor het milieu en dieren. De manier van werken in Nederland is anders dan in Syrië. Hier tutoyeer je elkaar en kun je overal over praten, ook over privézaken. De werktijden en werkplekken zijn flexibel en afhankelijk van de opdracht. Je stelt zelf je prioriteiten. Dat is in Syrië anders. En humor hoort er hier echt bij. Ik ben blij met mijn baan bij NS. Het is mijn droom om bij een groot bedrijf te werken.”