Utrecht,
25
januari
2023
|
14:55
Europe/Brussels

Wereldwijde primeur voor Amsterdam: fietsenstalling gebouwd onder water

Samenvatting

Vandaag hebben staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, wethouder Melanie van der Horst van Gemeente Amsterdam samen met Wouter Koolmees, president-directeur van NS, twee nieuwe ondergrondse fietsenstallingen bij station Amsterdam Centraal geopend. Fietsenstalling Stationsplein, met een capaciteit van bijna 7.000 plekken, is de grootste fietsenstalling van Amsterdam en wereldwijd de eerste die onder water is gebouwd. Aan de andere kant is de fietsenstalling IJ-boulevard gebouwd in het water van het IJ, met een capaciteit van 4.000 fietsen.

Wouter Koolmees, president-directeur NS: "Deze fietsenstallingen combineren alles waar Nederland om bekend staat. Prachtige en bereikbare historische binnensteden, zeer goed openbaar vervoer, de geijkte combinatie van trein en fiets en als klap op de vuurpijl: bouwen in en onder water. De fiets kent in Nederland geen nadelen, mits je 'm maar goed kunt stallen. Deze 10.000 extra plekken en niet te vergeten 700 OV-fietsen helpen daar enorm bij. Want hoe drukker onze steden worden, des te relevanter de combinatie van fiets en trein is."

De Stationsplein-stalling is vanaf 26 januari open voor gebruikers en de IJ-boulevard-stalling vanaf medio februari. In totaal zijn er dan 13.000 fietsparkeerplekken bij station Amsterdam Centraal, waarvan 1250 voor OV-fietsen. Daarnaast zijn de fietsenstallingen voorzien van een fietsreparatieservice. Reizigers stallen hier hun fiets de eerste 24 uur gratis. Vanuit de stalling lopen reizigers via een tunnel binnendoor naar de trein en de metro. Voor de nachtelijke reizigers, is de Stationsplein-stalling zelfs 24 uur per dag open. NS is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud en de dagelijkse operatie van alle vier de bewaakte stallingen. 

Snel en gemakkelijk 
Door deze nieuwe stallingen kunnen reizigers straks vanuit verschillende windrichtingen iedere 24 uur gratis hun fiets stallen. De nieuwe fietsenstallingen zijn allebei voorzien van moderne in- en uitcheckzones. Bij aankomst checken reizigers in via een tag op hun fiets of via een scherm met hun OV-chipkaart. De fietstag is geschikt voor fietsenstallingen van NS én van de gemeente Amsterdam. Beide partijen hebben nauw samengewerkt bij de ontwikkeling en het testen van de fietstag. Medio 2021 is dit systeem geïntroduceerd op station Amsterdam Amstel en vervolgens op station Amsterdam Zuid. Inwoners van Amsterdam kunnen ook elders in de stad met de fietstag hun fiets stallen, waaronder op het Leidseplein, Beursplein en de Reguliersdwarsstraat.

Aantrekkelijk stationsgebied
Door de fietsen ondergronds te stallen ontstaat meer bewegingsruimte voor reizigers en bezoekers aan het station en de omgeving. Het Stationsplein en een groot deel van de Prins Hendrikkade zijn ondertussen door de gemeente helemaal vernieuwd. De tramsporen en haltes zijn verbeterd, er is meer water gekomen en er zijn extra bomen geplant. Op de stalling in het IJ is een mooie boulevard aangelegd.

Partners
Aan de realisatie is meer dan tien jaar voorbereiding voorafgegaan. De bouw van de Stationsplein-stalling heeft zo’n 4 jaar geduurd. De gemeente Amsterdam is de opdrachtgever. Daarnaast hebben het Rijk en de Vervoerregio Amsterdam samen bijna de helft gefinancierd. Aan de IJboulevard-stalling heeft ProRail bijgedragen. Ook de Europese Unie heeft een kleine bijdrage geleverd. (Project De Entree en IJ-boulevard). NS heeft geïnvesteerd in het toegangssysteem, in de Fiets & Service winkel en deelt in de exploitatiekosten.