Utrecht,
31
januari
2017
|
09:24
Europe/Brussels

Werkbezoek staatssecretaris Dijksma aan regio Noordoost

Maandag 30 januari bracht staatssecretaris Sharon Dijksma een werkbezoek aan regio Noordoost.

Het programma startte op het regiokantoor van NS waar Ineke van Gent (NS), Jan Mulder (ProRail), Emile Broersma (Syntus) en Bert Boerman (Provincie Overijssel) de staatssecretaris o.a. bijpraatte over de concessielijn Zwolle-Enschede en elektrificatie op deze lijn.

Daarna was het tijd om het station te bezoeken. Hier werden de toekomstplannen van de stationsomgeving Zwolle door gemeente Zwolle, ProRail en NS toegelicht. In het kort werd Dijksma bijgepraat over het fietsparkeren rondom het station maar ook de reizigersgroei van het station. Zwolle is voor Noordoost het belangrijkste knooppunt.

Daarna was het tijd voor een kop koffie op het bouwterrein van ProRail bij station Zwolle. Hier lieten diverse gasten door middel van een korte pitch nog wat zien van de bijzonderheden van station Zwolle. Zo lieten Ralph Keuning (Museum De Fundatie) en Arie Slob (Historisch Centrum Overijssel) zien hoe zij van het station een poort naar de binnenstad willen maken om zo de treinreizigers te verleiden ook de stad te bezoeken. Maar ook de pilot zelfrijdend vervoer en duurzaamheid kwamen aan de orde door Fleur Graper (provincie Groningen). Daarnaast kreeg men een kijkje in de keuken van de Techniekfabriek (opleiding tot treinmonteur) in Zwolle en sprak Ed Anker (gemeente Zwolle) over het ontwikkelperspectief voor de OV-knoop.

Na een kort dankwoord door staatssecretaris Dijksma vertrok zij na een informatieve ochtend weer richting Den Haag.