Utrecht,
24
augustus
2023
|
13:04
Europe/Brussels

Westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal per 25/9 deels afgesloten

ProRail start met werkzaamheden aan centrumzijde van de tunnel

Samenvatting

Vanaf maandagochtend 25 september is de westelijke reizigerstunnel op station Amsterdam Centraal aan de centrumzijde afgesloten. Aan de IJ-zijde is de reizigerstunnel wel open. Reizigers die met de trein aankomen kunnen via de overige reizigerstunnels naar het centrum lopen. Via geel/zwarte borden worden omlooproutes aangegeven. Ondertussen is de entree naar de Tickets en Servicebalies van NS naar de voorzijde van het station verplaatst. Tijdens de werkzaamheden bevindt het nachtloket zich aan de IJ-zijde. De verwachting is dat medio 2024 de werkzaamheden zijn afgerond en de entree van de reizigerstunnel aan de centrumzijde weer open gaat. 

Wat houden de werkzaamheden van ProRail in?
De aannemer is al gestart met het verleggen van de kabels- en leidingen in de Westelijke reizigerstunnel. Vanaf 25 september gaan zij aan de slag rond de poortjes. Later in het jaar wordt ook de hellingbaan verwijderd. Deze voldoet namelijk niet meer aan de huidige normen, want hij is te steil. Bovendien is er in de huidige situatie geen lift naar het eerste perron. De bestaande hellingbaan maakt plaats voor trappen en een roltrap. Er komen ook twee liften die de entree, de reizigerstunnel en het eerste perron met elkaar verbinden. De vloer krijgt dezelfde lichte tegels zoals die nu in de vloer aan de centrumzijde van het station en in de monumentale stationshal liggen. Ook wordt de monumentale boogconstructie onder het eerste perron weer teruggebouwd. 

Monumentale centrale hal 
Het opknappen van de vloer van de monumentale centrale hal is nagenoeg gereed. Ook is de trap naar de metrohal weer in gebruik genomen. Momenteel worden in de Oostvleugel de vloertegels vervangen. Verder worden de kolommen nog netjes afgewerkt met metalen bekleding en worden de roosterplafonds, verlichting en technische installaties aangepast. Ook worden de schuifdeuren in de voorgevel van de hal vervangen. Het aangetroffen asbest is zorgvuldig volgens het daarvoor geldende protocol weggehaald. De werkzaamheden in de hal duren zeker tot begin volgend jaar. 

Meer ruimte voor reizigers en treinen 
Het opknappen van de Westelijke reizigerstunnel is onderdeel van de grootschalige verbouwing van Amsterdam Centraal