Utrecht,
22
november
2021
|
17:31
Europe/Brussels

Winnende banen Grote Kleine Treinencompetitie in Utrecht en Tilburg

Update 15-04-2022

De modelspoorbaan van station Tilburg op Roze Maandag tijdens de Tilburgse Kermis blijft langer staan en is daardoor ook tijdens de kermis zelf in juli, te bewonderen. Het werk van het winnende team van het tv-programma De Grote Kleine Treinencompetitie zou eigenlijk in maart weggaan. Dat de baan langer te zien blijft vindt het team geweldig. “Wat een geweldig bericht dat onze creatie mag blijven staan tot en met de kermis”, zegt NS-conducteur Ernst Ariës. "Dit is wel echt een bekroning op ons werk!"

Het werk van het winnende team van De Grote Kleine Treinencompetitie is te bewonderen op Utrecht Centraal en Station Tilburg. Het tv-programma van Omroep MAX eindigde afgelopen woensdag in een overwinning van het Oranje Team. Een van de prijzen was dat de modelspoorbanen op de stations te zien zouden zijn.

download

Het team heeft zelf een spoorachtergrond. “Mijn zoon Kelvin heeft ons opgegeven”, zegt teamlid Erik Terlage, die verkeersleider van ProRail is in Utrecht. “Toen hebben we ook mijn dochter Kirsten en onze schoonzoon Ernst, die weer hoofdconducteur is bij NS, gevraagd. Daarna hebben we het team compleet gemaakt met mijn collega Rutger, die ook verkeersleider is. En dan moet ik niet mijn vrouw vergeten die ook veel op de achtergrond heeft gedaan!”

Harry Potter

André van Duin en juryleden Diane Meyboom en Evan Daes gingen vanaf half oktober op zoek naar de beste modeltreinbouwer van Nederland, in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Iedere week stond er een ander thema op het programma. De baan op Utrecht Centraal komt uit de aflevering met als thema 'Films'. Team Oranje koos voor 'Harry Potter'. Onder andere het Zweinstein Kasteel is te zien, net als het Zwerkbalstadion. Deze baan is tot half december op Utrecht Centraal te bewonderen.

"Dit is echt een filmset", zei de jury over deze baan. "Het is zo rijk wat jullie hebben gedaan". Ze kregen 8 punten voor de baan.

Tilburgse Kermis

In de aflevering met als thema 'Hollands Glorie' besloot het team om station Tilburg en de Tilburgse Kermis na te maken. “Eigenlijk is dit wel ons paradepaardje”, zegt Erik. “Er zit echt het meeste tijd in. De perronkap (‘de kroepoek’ genoemd in Tilburg) hebben we bijvoorbeeld helemaal zelf gemaakt.” De teamleden komen niet uit Tilburg. “Maar we wilden graag een kermis doen. En die in Tilburg ligt heel dicht bij het station en het spoor. En is ook nog de grootste van de Benelux.”

Met honderdduizenden bezoekers is Roze Maandag op de Tilburgse Kermis een evenement binnen een evenement. Dat is ook terug te zien in de baan. "Met heel veel roze poppetjes en regenboogkleuren. Een hele vrolijke baan!", aldus het team. De baan blijft tot maart te zien in Tilburg.

Afgelopen woensdag was de finale van De Grote Kleine Treinencompetitie. Voor creativiteit kreeg het Oranje Team een 8. Voor de bouwkwaliteit en techniek kreeg het team een 9. Daarmee wonnen zij de competitie.