Utrecht,
18
december
2019
|
13:30
Europe/Brussels

XL-reisinformatiescherm voor reizigers Rotterdam Centraal

Reizigers kunnen voortaan een XL-reisinformatiescherm raadplegen op station Rotterdam Centraal. In één oogopslag zijn de vertrekkende treinen te zien. Het grote scherm van 9.5 bij 1.80 meter is vandaag onthuld door NS en ProRail. Ook station Den Haag Centraal krijgt een XL-reisinformatiescherm. Station Utrecht Centraal volgt later in 2020.

Het grote digitale scherm toont alle vertrektijden van het komende half uur en reisadviezen bij eventuele verstoringen. “Dit XL-reisinformatiescherm is een lang gekoesterde wens van onze reizigers. We zijn heel blij om vandaag gehoor aan die wens te kunnen geven. Het team van NS en ProRail heeft keihard gewerkt om er voor te zorgen dat het er nu hangt”, vertelt Marjan Rintel, directeur operatie bij NS. Het grote scherm is een aanvulling op de serviceverlening. Marjan Rintel vervolgt: “Een extra houvast voor reizigers, naast de kleinere overzichtsborden op het station en natuurlijk de informatie in de NS-app. Vanwege de omvang dient het meteen als centraal punt in de stationshal.”

Midden in de stationshal
Bij het plaatsen van een mega groot reisinformatiescherm komt veel kijken. “De reisinformatie moet van een afstand goed leesbaar zijn en het is noodzakelijk dat het scherm tegen vocht en kou kan”, vertelt Astrid Bunt, directeur stations bij ProRail. Ook was het zoeken naar een geschikte locatie. Het is belangrijk dat het scherm direct opvalt voor binnenkomende reizigers, zonder dat dit de loop van andere reizigers hindert. Astrid Bunt: “Boven de toegangspoortjes is bijvoorbeeld niet geschikt. Reizigers zijn vaak geneigd naar rechts te kijken, vandaar dat het scherm in Rotterdam aan de centrumzijde van het station hangt.”

XL-reisinformatieschermen op andere stations
Op station Den Haag Centraal zijn NS en ProRail gestart met het plaatsen van een XL-reisinformatiescherm. Naar verwachting is dit scherm vanaf 6 januari beschikbaar voor reizigers. Het scherm komt voor de poortjes aan de centrumzijde van het station. De afmeting van het scherm is 7.0 bij 2.0 meter. Het XL-reisinformatiescherm op station Utrecht Centraal komt volgend jaar, als de vergunning rond is.