03
augustus
2010
|
00:00
Europe/Brussels

Zeer beperkt treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht

Door wisselvervanging van 9 tot en met 13 augustus zeer beperkt treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht

Van zondagavond 8 t/m vrijdagnacht 13 augustus vervangt ProRail 10 wissels bij de brede wisselstraat aan de oostkant van Rotterdam Centraal. Na jaren intensief gebruik zijn de wissels aan vervanging toe. Bijkomend voordeel is dat de nieuwe exemplaren stiller zijn in het gebruik. Door de werkzaamheden is van maandag 9 t/m vrijdag 13 augustus zeer beperkt treinverkeer mogelijk tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht. NS adviseert reizigers om het genoemde traject zoveel mogelijk te mijden en zich van tevoren goed te informeren over de reismogelijkheden via www.ns.nl/treinverkeerdordrecht. ProRail en NS hebben juist voor deze periode gekozen omdat er in de vakantieperiode minder mensen op genoemd traject reizen. Zodoende ervaren zo min mogelijk reizigers overlast van de ingrijpende werkzaamheden.

De werkzaamheden Om de wissels in een korte periode te vervangen gaat aannemer Strukton Rail 24 uur per dag aan het werk. De vervanging kost veel tijd en omvat achtereenvolgens de volgende werkzaamheden:

 • de wissels worden los geslepen, weggehaald en afgevoerd
 • de oude ballast wordt verwijderd en vervangen door nieuwe
 • nieuwe wisseldelen worden geplaatst en bedekt met ballast
 • de stopmachine zorgt er voor dat alles op de juiste plek ligt
 • afsluitend worden de wissels door ze te lassen voegloos gemaakt

Voor genoemde werkzaamheden, die in een cyclus van drie keer terugkomen, is groot materieel nodig. De zwaarste machine weegt maar liefst 27 ton. Er is een geluidsplan opgesteld, aan de hand waarvan de gemeente een vergunning heeft verleend.

Gevolgen voor de treinreiziger Gedurende de werkzaamheden wordt een flink aantal sporen (5 t/m 15) buiten gebruik gesteld en is maar één tunnelbuis van de Willemsspoortunnel beschikbaar. Daardoor is slechts zeer beperkt treinverkeer mogelijk. Om die reden geldt van 9 t/m 13 augustus voor doorgaande reizigers een omreisadvies en is op het traject Rotterdam – Dordrecht een aangepaste dienstregeling van kracht.

Omreisadvies:

 • reis tussen Den Haag Centraal en Tilburg/Eindhoven via Utrecht Centraal
 • reis tussen Utrecht Centraal en Roosendaal via 's Hertogenbosch

Aangepaste dienstregeling:

 • er rijdt eenmaal per uur een stoptrein tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht
 • Intercity's tussen Amsterdam Centraal en Dordrecht/Vlissingen rijden twee maal per uur door naar Vlissingen
 • Intercity's van Amsterdam Centraal naar Vlissingen rijden van Roosendaal naar Vlissingen als stoptrein
 • stoptreinen van Rotterdam Centraal naar Den Haag Centraal rijden ongeveer een kwartier later dan gebruikelijk
 • Intercity's Den Haag-Venlo, Sneltreinen Amsterdam-Dordrecht/Breda en stoptreinen Den Haag Centraal-Dordrecht/Roosendaal rijden niet tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht

De extra reistijd bedraagt in alle gevallen een half uur tot een uur.

Informatie voor treinreizigers Reizigers worden via omroepberichten, affiches en flyers over de gevolgen van de werkzaamheden geïnformeerd. Daarnaast ontvangen vaste klanten ook nog informatie per email en brief. Op ns.nl is een aparte pagina aangemaakt met informatie & reisadviezen: www.ns.nl/treinverkeerdordrecht Voor een reisadvies op maat kunnen treinreizigers de NS Reisplanner op www.ns.nl raadplegen of bellen met 0900-9292 (euro 0,70 per minuut).