Utrecht,
27
mei
2021
|
09:01
Europe/Brussels

Zomerpilot: 25% korting op fiets in de trein, wel vooraf aanmelden

Samenvatting

De zomermaanden komen er aan waarin traditiegetrouw veel reizigers hun fiets meenemen in de trein. Volgens voorspellingen viert de helft van alle Nederlanders dit jaar vakantie in eigen land. We hopen dan ook veel reizigers in de trein te mogen verwelkomen die met de fiets een weekendje weg gaan of een mooie tocht maken. Daarom willen we deze zomer bij wijze van een pilot het fietskaartje aanbieden met 25% korting, maar moeten reizigers wel de fiets voorafgaand aan de reis verplicht aanmelden via Treinwijzer in de NS-app of op ns.nl. Zo zorgen we voor minder overlast en een fijne verantwoorde reis, voor iedereen.

“Laat ik voorop stellen dat ik er enorm naar uitkijk om iedereen die deze zomer in Nederland vakantie viert welkom te heten in de trein. We hopen met een korting dat meer Nederlanders de fiets pakken en de trein instappen. De fiets en trein zijn een bewezen gouden combi”, vertelt Tjalling Smit, Raad van Bestuur van NS. “Maar we kunnen geen extra plekken voor de fiets creëren in de trein. Het is dus belangrijk om reizigers met fiets te spreiden over onze treinen, juist in deze tijd. Daarom willen we dat reizigers hun fiets vooraf verplicht aanmelden. Dat geeft reizigers meer zekerheid op een plek voor hun fiets in de trein en is er minder overlast voor medereizigers.”

Top-5 klachten
Het meenemen van fietsen in de trein staat al langer in de top-5 klachten van reizigers over zaken die zich in de trein afspelen. Het zorgt onder andere voor problemen bij het in- en uitstappen, wat kan leiden tot ongemak en hinder. In de zomermaanden krijgen we doorgaans veel meldingen binnen van onze conducteurs over overlast door een te grote hoeveelheid fietsen. NS vraagt reizigers sinds afgelopen zomer om hun fiets vrijwillig aan te melden. Aan deze oproep heeft meer dan 80% van de reizigers gehoor gegeven. 

Verplichte aanmelding biedt meer zekerheid
Uit feedback die reizigers ons hebben gegeven blijkt echter dat aanmelden voor reizigers te weinig voordeel oplevert ten opzichte van zij die geen aanmelding doen. Elke reiziger houdt namelijk evenveel recht op een plek voor zijn fiets in de trein. Dat willen we in deze pilot graag veranderen. Ook de OV Ombudsman gaf eind vorig jaar nog aan dat alleen een verplichte reservering voordelen biedt aan reizigers, want zo ontstaat er meer zekerheid op een plek voor de fiets in de trein. 

Alle trajecten
NS legt de plannen voor de zomerpilot op dit moment voor advies voor aan de reizigersorganisaties. Als de plannen doorgaan, dan zijn de korting en de verplichte aanmelding van kracht van 10 juli tot en met 30 september op alle trajecten in Nederland.