Rotterdam,
01
april
2017
|
11:45
Europe/Brussels

Zwaai zwaai Hoekse Lijn

Vandaag hebben ProRail en NS afscheid genomen van de Hoekse Lijn. Ruim 125 jaar hebben NS-treinen het landschap gekleurd. Lange tijd was dit traject het symbool voor een dagje strand, maar ook voor de internationale reizigers die van en naar Hoek van Holland reisden met de trein of de boot vanuit Harwich. Van boemeltreintjes tot de Orient Express en de trein naar Rusland, ze hebben er allemaal gereden.

Gedurende de afgelopen dagen is de trein naar Hoek van Holland wat drukker bezet geweest dan normaal, omdat veel reizigers nog een laatste ritje wilde maken met de trein. Ook stonden veel fotografen op de stations voor een laatste foto van de trein op de Hoekse Lijn. Gisteren namen we genodigden en bestuurders mee voor de daadwerkelijk laatste rit met een vleugje weemoed.

De laatste rit
De allerlaatste rit vertrok om 00.32 uur vanaf Rotterdam Centraal onder grote belangstelling. Met bestuurders, genodigden en omwonenden van de Hoekse Lijn werd teruggeblikt, maar ook naar de toekomst gekeken. Op elk station was er ruimte voor die gemeente om een woordje te doen over de Hoekse Lijn. In feestelijke sfeer reed de trein naar Hoek van Holland Haven. 

Overdracht
Op station Hoek van Holland Haven werd de lijn symbolisch overgedragen van ProRail en NS aan RET, de gemeente Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Met de overdracht van een fotoboek van NS-machinist aan metrobestuurder werd de overdracht voltooid. In het fotoboek staan herinneringen aan de trein op de Hoekse Lijn en is lege ruimte voor nieuwe herinneringen van RET en Metroreizigers. Dit moment werd gevierd met een hapje, een drankje en een woordje van ProRail, NS, RET en de gemeente Rotterdam.

Met de bus naar huis
RET bracht iedereen met de bus terug naar de tussenliggende stations. Na een historische rit was het afscheid voltooid. Komend weekend zal ProRail nog hard werken om het spoor af te koppelen van het treinnet en over te dragen aan de gemeente Rotterdam. Daarna zal er tot september worden geklust aan het spoor en de stations om alles gereed te maken voor de metro. In de tussentijd zullen reizigers met de bus worden vervoerd.

NS zwaait af op de Hoekse Lijn
De afgelopen tijd heeft NS samen met ProRail teruggekeken op een rijke geschiedenis op de Hoekse Lijn. We willen reizigers die de afgelopen 125 jaar met ons hebben gereist bedanken voor de mooie herinneringen en wensen RET en de gemeente Rotterdam succes en plezier met de verbouwing en het rijden naar 'the Hook'.

Zwaai zwaai Hoekse Lijn!