Utrecht,
03
november
2022
|
15:21
Europe/Brussels

15 dagen geen treinen naar Amsterdam Zuid en minder treinen naar Schiphol

ProRail werkt aan het spoor

Samenvatting

Van zondag 13 t/m zondag 27 november wordt er gewerkt aan het spoor bij Amsterdam Zuid en bij Schiphol. Hierdoor is er geen treinverkeer mogelijk rond Amsterdam Zuid en rijden er veel minder treinen rond Schiphol Airport. De meeste reizigers met bestemming Amsterdam Zuid of Schiphol Airport kunnen in deze periode via station Amsterdam Centraal reizen en daar overstappen op de metro van het GVB naar Amsterdam Zuid of op de trein naar de luchthaven. Doordeweeks rijden er extra treinen tussen Amsterdam Centraal en Schiphol Airport / Utrecht Centraal. Tussen Rotterdam Centraal en Schiphol Airport blijven rechtstreekse treinen rijden. We raden reizigers aan om tijdig voor vertrek hun reis te checken in de NS-App of op ns.nl en rekening te houden met een extra reistijd tot 45 minuten. De reisplanner is vanaf 4 november bijgewerkt.

Reisinformatie/-advies

Reizigers krijgen te maken met spoorwijzigingen, omreizen, een extra overstap of vervangend vervoer en ook met extra drukte in de treinen en op stations, met name op station Amsterdam Lelylaan. Het advies is daarom de spitsen te mijden en gebruik te maken van de (om)reisadviezen.  Op de metrotrajecten Amsterdam Bijlmer ArenA / Duivendrecht - Amsterdam Lelylaan (lijnen 50/51) èn Amsterdam Centraal - Amsterdam Zuid (lijn 52) kan dan gereisd worden met een geldig NS-vervoerbewijs. Het internationale treinverkeer rijdt anders dan de reiziger van ons gewend is: de IC Brussel rijdt vanaf/tot Rotterdam Centraal en IC Berlijn, Thalys en Eurostar rijden met gewijzigde vertrek- en aankomsttijden naar/vanaf Amsterdam Centraal.  

 Werkzaamheden ProRail

  • Op 13 november starten de werkzaamheden in én rondom de Schipholspoortunnel.  Er wordt t/m 27 november gewerkt aan en in de oostelijke buis en aan de sporen 1, 2 en 3. De werkzaamheden maken onderdeel uit van het project Groot Onderhoud Schiphol dat loopt tot 2028. De spoorinfrastructuur van de tunnel is dan weer klaar voor de komende 40 jaar. Voor de werkzaamheden in de Schipholtunnel zijn meer werkperiodes nodig dan gebruikelijk (39 tot 2028). Treinreizigers en andere belanghebbenden worden te zijner tijd hierover uitgebreid geiinformeerd. Ook vinden er werkzaamheden aan het spoor plaats tussen Riekerpolder, Schiphol en Hoofddorp-opstelterrein.
  • Tot en met zaterdag 26 november 8.00 uur worden aan het spoor bij station Amsterdam Zuid onder meer dwarsliggers vervangen en wissels geplaatst. Het kopspoor wordt verplaatst door aannemer  BAM. Deze werkzaamheden zijn nodig zodat er op termijn meer treinen kunnen rijden tussen Schiphol Airport en Amsterdam Centraal en vanwege de  verbouwing van Amsterdam Centraal. Daarnaast is er een aantal ‘meelifters’: werk aan de Schinkelbruggen en aan de nieuwe reizigerstunnel op Amsterdam Zuid, de Brittenpassage.

Werkzaamheden buiten vakantieperiode

NS en ProRail proberen de ingrijpende werkzaamheden zoveel mogelijk in de vakanties te plannen omdat dan minder reizigers hiervan hinder ondervinden. Schiphol Airport moet juist in de vakantieperiodes goed bereikbaar zijn. Daarom vinden de werkzaamheden bij Schiphol plaats buiten de vakanties om. Dit maakt werken op Schiphol net even anders. Partijen hebben afgesproken om de noodzakelijke spoorwerkzaamheden zoveel mogelijk te combineren om het aantal periodes met hinder voor treinreizigers te beperken.