Utrecht,
18
oktober
2021
|
10:59
Europe/Brussels

3,2,1..de trein vertrekt!

NS start een proef om de reisinformatie op het perron te verbeteren. Reizigers op station Eindhoven Centraal en ’s-Hertogenbosch zien op bepaalde perronborden niet alleen de eindbestemming en vertrektijd, maar ook een minutenafteller. Zo kunnen zij direct zien over hoeveel minuten de trein vertrekt. NS wil reizigers hiermee helpen een nog betere inschatting te maken: doorlopen om de trein te halen, of toch even wachten op de volgende?

Minutenafteller
De minutenafteller geeft aan hoeveel tijd reizigers nog hebben tot aan het vertrek van de trein. Op de perronborden telt de minutenafteller af vanaf 5 minuten. Op de borden bij de roltrap is dit vanaf 7 minuten, om reizigers bij de roltrappen eerder op de hoogte te stellen van het aantal minuten dat ze nog hebben voordat de trein vertrekt. Vanaf 59 seconden voor de geplande vertrektijd zien reizigers “0 minuten” op het perronbord staan. NS is benieuwd of reizigers de instapinformatie waarderen. Met de test wil NS ook achterhalen of een soepele instap ervoor kan zorgen dat treinen nog stipter kunnen rijden.

De proef met de minutenafteller start op maandag 18 oktober en duurt een maand. Op station Eindhoven Centraal zal de toevoeging van de minutenteller worden getest op perron 4, de Intercity richting Alkmaar, en op station ’s-Hertogenbosch op perron 4a, de Sprinter richting Woerden. Bij succes wordt gekeken of de afteller landelijk ingevoerd kan worden.

Verbeterde reisinformatie
Reisinformatie is voor veel reizigers een belangrijk onderdeel van de reis. De proef is onderdeel van de ambitie om de reisinformatie verder te verbeteren en nauwkeuriger, actueler en consistenter te maken. Recent is NS gestart met het maken van een nieuw IT-systeem. NS hoopt snel nog meer verbeteringen te beproeven.