Utrecht,
17
november
2021
|
13:48
Europe/Brussels

Amsterdam Centraal krijgt nieuwe fietsenstalling voor 8800 fietsen

Samenvatting

Er komt steeds meer plek om fietsen te stallen op Amsterdamse treinstations. ProRail en de gemeente Amsterdam gaan samen een nieuwe stalling bouwen onder de oostelijke sporen van station Amsterdam Centraal. Vandaag is hiervoor een projectovereenkomst getekend. NS zal deze fietsenstalling gaan exploiteren. De nieuwe fietsenstalling opent in 2030. In de nieuwe fietsenstalling kunnen circa 8800 fietsen gestald worden. Ook is er plek voor 450 deelfietsen. NS gaat hier de eerste 24 uur-gratis stallen invoeren en voorziet de stalling van nieuwe in- en uitcheckzones met fietstags, waardoor reizigers sneller hun fiets kunnen stallen.

In de toekomst gaan er steeds meer reizigers gebruik maken van Amsterdam Centraal. Veel van die treinreizigers kiezen ervoor om te fietsen naar de treinstations. In Amsterdam komt ongeveer de helft van de treinreizigers met de fiets naar het station. We vinden het belangrijk dat zij hun fiets op een makkelijke en veilige manier kunnen stallen. Daarom zorgen we voor meer fietsparkeerplekken.

Moderne en comfortabele stalling 

De nieuwe stalling wordt in 2030 geopend, want de bouw gaat mee met de renovatie van Amsterdam Centraal. De totstandkoming is een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, NS, de Vervoerregio Amsterdam en ProRail. De samenwerking wordt ook de komende jaren voortgezet en is deze week bekrachtigd met het ondertekenen van een addendum bij de bestaande samenwerkingsovereenkomst. NS is de beoogde exploitant van de stalling.

De artist impressions geven een goed beeld van hoe de nieuwe stalling er uit komt te zien: modern, strak en in de herkenbare stijl die ook op andere Amsterdamse stations gebruikt wordt. Wat het ontwerp bijzonder maakt is dat het onder de sporen ligt met een directe verbinding naar de reizigerstunnel. Alles in het ontwerp is gericht op een zo vlot mogelijke reis voor de fietsende treinreiziger. In de fietsenstalling voert NS de eerste 24 uur-gratis stallen in en voorziet de stalling van nieuwe in- en uitcheckzones met fietstags, waardoor reizigers sneller hun fiets kunnen stallen.

Meer plek voor de fiets

In Amsterdam zijn de laatste jaren vijf nieuwe fietsenstallingen gerealiseerd. Daar komen er nog eens tien bij. Bij Amsterdam Centraal komen er bijvoorbeeld eind 2022 veel extra plekken beschikbaar: 7000 in de nieuwe fietsenstalling Stationsplein (westzijde) en nog eens 4000 plekken in de stalling IJ-boulevard (noordzijde). Met de opening van deze nieuwe stalling onder het station bedraagt het totaal aantal fietsparkeerplekken op Amsterdam Centraal in 2030 circa 22.000.