Utrecht,
11
maart
2021
|
11:43
Europe/Brussels

Amsterdam Lelylaan met lichtkunstwerk 'op Tilt'

Samenvatting

In aanloop naar de vernieuwing van station Lelylaan, wordt alvast een stap gezet om het P+R terrein en de fietsenstalling onder de sporen aantrekkelijker te maken. Dit doen we met de ingebruikname van het lichtkunstwerk Tilt, dat verwijst naar een flipperkast. Het kunstwerk is ontworpen door kunstenaar Har Hollands en is geinspireerd op ideeën en wensen van scholieren van het Comeniuscollege in Amsterdam en reizigers van station Amsterdam Lelylaan. Gemeente Amsterdam, NS en ProRail hebben het kunsterk mogelijk gemaakt.

“We vinden het belangrijk dat we ook in aanloop naar de vernieuwing toe, kijken wat er al verbeterd kan worden in de aantrekkelijkheid van het station voor reizigers. Daarom investeren we samen met gemeente en ProRail in dit originele lichtkunstwerk”.
Irma Winkenius, Regiodirecteur NS

Flipperkast

De naam van het kunstwerk, Tilt, verwijst naar een flipperkast. Har Hollands: “Er zijn op deze plek wel eens mensen op tilt gegaan. Dat zie je wel aan het glas van gebroken autoruiten dat op het parkeerterrein ligt. De effecten van een flipperkast heb ik verwerkt in de lichtinstallatie. Met het kunstwerk wil ik bezoekers aansporen om te spelen in plaats van dingen kapot te maken.”

Har Hollands liet zich inspireren door de drukke omgeving. Via de aansturing worden kleur, frequentie en oplichting geregeld. De lichtringen vormen een eigen laag die de ruimte onder de verschillende viaducten bij elkaar brengt. Het speelse, interactieve karakter betrekt bewoners en bezoekers, maakt nieuwsgierig. Het kunstwerk staat bij de onderdoorgang en zorgt niet alleen voor meer sfeer, maar ook voor meer geborgenheid.

Aantrekkelijke stationsomgeving en ontmoetingsplek

Ronald Mauer, lid van dagelijks bestuur stadsdeel Nieuw-West is tevreden. “Dit is niet alleen een mooie aanzet voor de broodnodige vernieuwing, maar vooral een in het oog springend kunstwerk waar veel inwoners en OV reizigers plezier aan gaan beleven. Kunst moet verwonderen, wordt altijd gezegd, en Tilt doet dat zeker. Dit verfraait de stationsomgeving.”

Een station is niet alleen een plek waar je even op de trein of tram stapt, het is ook een ontmoetingsplek, vaak middenin je wijk. Daarom is het mooi dat de buurt ook betrokken is bij dit kunstwerk: het zorgt voor sfeer en verwondering. Het is goed dat we station Lelylaan straks samen met de gemeente en NS comfortabeler gaan maken.” aldus Harro Homan, regiodirecteur ProRail.

Herkenbare locatie

De openbare ruimte zag er rommelig uit en door de vele pilaren ontstaan er ongewenst veel donkere hoeken. De locatie vraagt om het creëren van een eigen, herkenbare plek die tegelijkertijd onderdeel blijft uitmaken van station Lelylaan. De voormalige opgang vanuit deze hoek wordt over een paar jaar weer in gebruik worden genomen tijdens de verbouwing, om het station toegankelijk te houden voor reizigers.

Leefbaarder

Het kunstwerk maakt deel uit van een brede aanpak van gemeente Amsterdam om fiets/autotunnels onder metro/treinsporen leefbaarder en veiliger te maken.