Utrecht,
14
februari
2024
|
16:01
Europe/Brussels

Carnaval breekt reizigersrecord in de trein, ook meer afval

Voor meer mensen gold dit jaar tijdens carnaval: #NSisdeBOB. De weekenddagen zijn traditioneel het drukste. Vooral op de stations Tilburg en Maastricht was het op zaterdag flink drukker dan vorig jaar, met ruim 10 procent meer reizigers. Op zondag zagen we vooral in Sittard, Heerlen en Roermond meer reizigers. Opmerkelijk is dat het in met name Breda drie keer zo druk is als in andere weekenden. Op zondag zagen we dat het op station Tilburg en station ’s-Hertogenbosch dubbel zo druk was als op andere zondagen.

NS bracht op verschillende plekken Prinsen en een Prinses naar de stad om Carnaval of Vastelaovend te starten. Daarnaast zijn er duizenden speciale #NSisdeBOB-emblemen en -pins uitgedeeld.

download

Confettikanonnen
Er is hard gewerkt door collega’s in de trein en op de stations om carnaval een succes te maken. Vooral de schoonmakers zijn extra druk om alle treinen en stations weer schoon te krijgen. “Wij hadden twee keer zoveel meldingen van NS-personeel en reizigers als normaal”, zegt Maartje Jansma. Zij werkt op het landelijke Coördinatie en Bijsturingscentrum van Vebego, één van de schoonmaakbedrijven waar NS mee werkt, in Utrecht.

Afval tijdens carnaval 2024

“Dat gaat van confetti op de vloer, naar braaksel en bier dat in de trein ligt. En natuurlijk half opgegeten fastfood en (kapotte) carnavalspakken.”

Dit jaar ziet ze ook wel een trend. “Blijkbaar worden er veel confettikanonnen afgeschoten, waardoor de snippers echt tot in de bagagerekken liggen. En dat is zeer vervelend voor onze schoonmakers.” Als het schoonmaken dan niet goed lukt, hebben forenzen daar maandag weer last van. “Toen zagen we ook weer een piek in meldingen.”

Een trein die tussen Eindhoven en Venlo heeft gereden was erg vuil. Daar kwamen op de heenreis twintig zakken afval uit en op de terugreis weer. “Er is zelfs iemand die een brandblusser leeg heeft gespoten in een trein.”

download

Voor de schoonmaak werden 250 extra medewerkers ingezet. Daarnaast zijn er extra plaskruizen en vuilnisbakken op stations neergezet. Ook zijn er meer ploegen ingezet om treinen na de dienstregeling in de nacht schoon te maken. Omdat er veel vuil op te ruimen is en onze schoonmakers goed werk willen leveren, kan het zijn dat nog niet alle treinen helemaal schoon zijn. Meldingen van reizigers worden meteen doorgezet zodat een trein dan alsnog schoongemaakt kan worden.

De schoonmakers op de stations geven aan dat ze heel erg genoten hebben van de mooie verkleedpartijen, goede feestvibes en sfeermuziek door blaaskappellen. Dat maakt het zware werk voor onze medewerkers echt een heel stuk draaglijker. Wel jammer dat sommige bezoekers van het station het nodig vonden hun behoefte te doen tegen het station aan. NS gaat nog in gesprek met gemeenten om te kijken of plaskruizen beter geplaatst kunnen worden.

Frikandelbroodjes
De winkels op de carnavalsstations hebben ook goede zaken gedaan. Bij de Kiosk en de AH to Go op de stations Breda, 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg waren vooral de frikandelboordjes in trek. Daar werden er drie keer zoveel van verkocht als op een normale werkdag, ruim 4000. Ook de kaasbroodjes en saucijzenbroodjes vlogen over de toonbank. De schermen bij de Kiosk waren speciaal in carnavalsstemming gebracht.

download